20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ruanda soykırımı suçundan bir kişi tutuklandı

Örebro Emniyet Müdürlüğü: 22 yıl önce Ruanda'da soykırım suçu işlediğine dair kanıtlar bulunan bir kişi gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

AA26 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ruanda soykırımı suçundan bir kişi tutuklandı

İsveç'in Örebro kentinde, 1994 yılında Ruanda'da 800 bin kişinin ölümünden sorumlu olduğu iddia edilen ve bir kişinin tutuklandığı bildirildi.

Örebro Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ''22 yıl önce Ruanda'da soykırım suçu işlediğine dair kanıtlar bulunan bir kişi gözaltına alındıktan sonra tutuklandı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, zanlının 1998 yılında İsveç'e geldiği ve 2006 yılında İsveç vatandaşı olduğu belirtildi.

Tutuklama emrini çıkaran Savcı Kristina Lindhoff Carleson, İsveç devlet radyosu SR'ye yaptığı açıklamada, şüphelinin soykırım kararını veren üst düzey bir yetkili olduğuna dair ellerinde kuvvetli deliller bulunduğunu vurgulayarak şüphelinin gözaltına alındıktan sonra kaçma tehlikesine karşı tutuklandığını kaydetti.

Zanlının gelecek hafta mahkeme önüne çıkarılacağı ifade edildi.

İsveç'te ilk kez, 2013 yılında çıkarıldığı mahkemece suçlu bulunan 57 yaşındaki Ruanda ve İsveç vatandaşı Stanislas Mbanenande, soykırım suçu işlemekten ömür boyu hapis cezasına mahkum edilmişti. Bu yıl mayıs ayında da Ruanda ve İsveç vatandaş 61 yaşındaki Claver Berinkindi, bu suçtan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ikinci kişi olmuştu.