17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Rus oyununda Kushner perdesi

Amerikan medyası, Kremlin’le ilişkide olduğu iddiaları nedeniyle zor günler geçiren Trump’a şimdi de damadı Kushner üzerinden yüklendi. Washington Post gazetesi Kushner’ın Rus yetkililerle gizli haberleşme için iletişim hattı oluşturmak istediğini öne sürdü.

28 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Rus oyununda Kushner perdesi

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Moskova ile bağlantıları olduğunu iddiasına odaklanan medya ve Demokratlar, Beyaz Saray’a baskısını sürdürüyor. Oval Ofis’in patronunun azledilmesini arzulayan ABD medyası, şimdi de Trump’ın Ortadoğu’dan sorumlu danışmanı ve damadı Jared Kushner üzerinden karalama kampanyası başlattı. Washington Post (WP) gazetesi, Kushner’ın Rus yetkililerle gizlice haberleşmek için geri planda bir iletişim kanalı oluşturmak istediğini öne sürdü. Gazete iddiasını Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’ın Moskova’daki üstleriyle yaptığı ve Amerikan istihbarat yetkililerince gizlice dinlenen haberleşmeye dayandırdı.

KREMLİN’LE DOĞRUDAN İLETİŞİM TALEBİ

Habere göre, Beyaz Saray’a yerleşmeye hak kazanan Trump’ın 2,5 aylık geçiş dönemi sırasında Kushner, Kislyak’la Trump Tower’da bir araya geldi. İstifa eden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn’in de hazır bulunduğu görüşmede damat, Oval Ofis’in Kremlin’le haberleşmek için Rusya’nın güvenli diplomatik tesislerini kullanma önerisinde bulundu. Kararı şaşkınlıkla karşılayan Rus elçi de böyle bir önerinin Trump’ın ekibi kadar Moskova için de güvenlik riskleri taşıyacağına dikkat çekti. Gazete ayrıca, Beyaz Saray’ın Aralık’taki bu görüşmeyi Mart ayında açıkladığını ve olayı önemsemediğini belirtti. 

WP’nin haberi ABD gündemine bomba gibi düşerken gazetenin iddiasındaki boşluklar dikkat çekti. 

DİNLENEN ELÇİLİK OLAYI ÇARPITTI

Breitbart’a konuşan Amerikalı analist Johnathan Swan haberin kaynağının sorunlu olduğunu vurguladı. Rus elçiliğinin Washington’daki istihbarat kurumları tarafından dinlendiğinin bilincinde olduğunun altını çizen Swan, “Kislyak ekibi iletişim hattından bilerek yanlış bilgi vermiş olabilir.

Dinlendiğinizi biliyorsanız her türlü çarpıtmayı yapabilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu. Kendi haberini uzmanlara yorumlatan WP da aynı noktaya parmak bastı. Rus diplomatik tesislerini neredeyse sürekli biçimde ve yakından gözlemlediğini kaydeden gazete, Ulusal Güvenlik Örgütü’nün de (NSA) yurt dışında bulunan Rus yetkililerinin haberleşme ve konuşmalarını dinlediğini hatırlattı. 

Kislyak’la üç ayrı görüşme

WP’NİN haberinden yola çıkan Reuters haber ajansı, Trump’ın damadının Kislyak ile şimdiye kadar açıklanmamış en az 3 görüşme daha gerçekleştirdiğini bildirdi. İsmi verilmeyen ABD’li yetkililere dayandırılan haberde, görüşmelerin geçen Nisan ve Kasım ayları arasında yapılan iki telefon konuşmasını da içerdiği kaydedildi. ABC’ye açıklama yapan Kushner’ın avukatı Jamie Gorelick, “Kushner bu zaman dilimi içinde binlerce telefon konuşmasına katıldı. Kislyak’la yapıldığı belirtilenleri görüşmeleri hatırlamıyor.” dedi.

Tillerson 20 yıllık geleneği bozdu

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 1999’dan bu yana sürdürülen Ramazan ayında özel etkinlik düzenleme geleneğini sürdürmeyi reddetti. Reuters’ın bakanlık yetkililerine dayandırdığı haberine göre,  Tillerson Dinler Departmanı’nda gelen etkinlik talebini geri çevirdi. 1999’dan bu yana tüm dışişleri bakanları Ramazan’da ya iftar yemeği vermiş ya da Ramazan Bayramı resepsiyonu düzenlemişti.