24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Rusya ve Japonya arasındaki '2 artı 2' toplantısı sona erdi

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, Rusya'nın tartışmalı Kuril Adaları'ndaki askeri hareketliliğinden duydukları endişeyi Rus muhataplarına ilettiklerini belirtti.

AA20 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Rusya ve Japonya arasındaki '2 artı 2' toplantısı sona erdi

Japonya ve Rusya dışişleri ile savunma bakanları, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir araya geldi. Tokyo'daki "2 artı 2" toplantısına Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida ve Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada katıldı.

Kişida, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'nın Kuril Adaları'ndaki askeri hareketliliğinden duydukları endişeyi dile getirerek "Görüşmede bu konuyu gündeme getirdik ve Rus tarafına endişelerimizi ilettik" dedi.

İki üke arasında barış anlaşması imzalanması için Rusya ile yakın şekilde çalışmaya hazır olduklarını kaydeden Kişida, Kuril Adaları'nda ortak ekonomik ve ticari faaliyetler konusunda hazırladıkları teklifi Rus tarafına ilettiklerini belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kuril Adaları'ndaki Rus askeri varlığının savunma amacı taşıdığını ve hiçbir ülkeye karşı olmadığını savundu.

Şoygu, iki ülke savunma bakanlıkları arasındaki güven artırıcı önlemleri derinleştirme kararı aldıklarını belirterek "İki ülke genelkurmay başkanlıkları da ortaya çıkacak soru işaretlerini görüşmek için sürekli temas halinde olacak." ifadelerini kullandı.

-"Kuzey Kore konusunda hemfikiriz"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da verimli ve kapsamlı bir görüşme yaptıklarını kaydederek ikili ilişkilerin yanı sıra Asya Pasifik bölgesindeki durum, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri, Suriye ve Ukrayna konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Görüşmede Kuril Adaları'nda ortak ekonomik faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda yürütülen çalışmaları da değerlendirdiklerini belirten Lavrov, tarafların hazırladıkları teklifleri incelenmek üzere birbirine sunduğunu söyledi.

ABD'nin bölgeye hava savunma sistemi yerleştirmesinden kaynaklanan riskleri Japon muhatapları ile paylaştıklarını kaydeden Lavrov, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararına harfiyen uyması gerektiği konusunda Japonya ile hemfikir olduklarının altını çizdi.

- Kuril Adaları ihtilafı

Rusya ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, Rusların Kuril Adaları, Japonların da Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle resmi bir barış anlaşması imzalayamamıştı. Sovyetler Birliği, 1949'da işgal ettiği adalarda yaşayan tüm Japon vatandaşlarını sınır dışı etmişti.

Barış anlaşmasının imzalanması için 2014 başında düzenlenen "2 artı 2" müzakereleri, Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuştu.

Kuril Adaları, Büyük Okyanus'taki Iturup, Kunashiri, Shikotan ve Habomai adalarından oluşuyor.

Rusya ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Kuril Adaları'nın egemenliği konusundaki uyuşmazlık nedeniyle resmi bir barış anlaşması imzalayamamıştı. "2 artı 2" toplantıları, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için yapılıyor.