24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sadr İran’a boyun eğdi

Irak’ta genel seçimlerin galibi Şii lider Mukteda es-Sadr, ‘İran’ı ülkenin iç işlerine karıştırmama sözünden’ döndü. Tahran destekli Haşdi Şabi’nin siyasi lideri Hadi El Amiri ile görüşen Sadr, ittifak kurduklarını duyurdu.

14 Haziran 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sadr İran’a boyun eğdi

Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde sandıktan zaferle çıkan Sairun Koalisyonu lideri Şii lider Mukteda es-Sadr, hile iddialarına nedeniyle yeniden sayılacak oy pusulalarının kundaklanması ve hareketinin bombalı saldırılarla hedef alınmasının ardından İran destekli güçlerle ittifak kurmama ısrarından vazgeçti. Sadr, Tahran destekli milis gücü Haşdi Şabi’nin siyasi kolu olan Fetih Koalisyonu lideri Hadi El Amiri ile anlaştığını duyurdu. Bağdat’ta geçen hafta diğer Ammar El Hekim ve İyad Allavi ile anlaşan Sadr, böylece Nuri El Maliki dışında tüm Şii liderleri birleştirmiş oldu.

ZORAKİ İTTİFAK

Necef kentinin Hannana bölgesindeki evinde Amiri’yi ağırlayan Sadr, ilk iki sırayı paylaşan Sairun ile Fetih’in meclisteki en büyük grubu kurmak için ittifak oluşturduğunu bildirdi. Toplantının ardından basın açıklaması yapan Sadr, “Fetih ile oluşturduğumuz ittifak ulusal uzlaşı çerçevesindedir” dedi. Seçim sonrası İran destekli güçlerle çalışmayacağını beyan eden Sadr’ın açıklama sırasında yüzünün asık olması dikkat çekti. Şii lider ayrıca, Hekim ve Allavi ile kurdukları ittifakın sürdüğünü vurguladı. Basın toplantısında söz alan Amiri herkese kapılarının açık olduğunu vurgulayarak “Oyların yeniden elle sayılmasında da herhangi bir sıkıntı görmüyoruz” diye konuştu.

SÜLEYMANİ ELÇİLİKTE

Öte yandan, El Arab haber sitesi, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin Hadi El Amiri ve Kürt partileri KDP ile KYB’li yetkililerle önceki gün bir araya geldiğini öne sürdü. İran’ın Bağdat Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilen gizli görüşmede, yeniden sayılacak sandıkların kundaklanması sonrası ülkede baş göstermesi muhtemel yönetim kaosunu önlemek için acil bir hükümet kurulması kararlaştırıldığı dile getirildi. 

İttifak sürprizinin Süleymani’nin Irak’taki temaslarının ardından gelmesi dikkat çekerken, Sadr-Amiri görüşmesi hakkında açıklama yapan KDP ve KYB de ‘olumlu buldukları’ hükümet girişimi hakkında nihai kararlarını yakında açıklayacaklarını ifade etti.

Tahran, milislerini Suriye’den çekebilir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran destekli milislerin Suriye’den çekilebileceği sinyalini verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile önceki gece bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Ruhani, Suriye’de ‘terörün köklerinin bir an önce kazınmasını umduğunu’ ve böylece bu ülkede yabancı güçlere ihtiyaç kalmayacağını söyledi. Rusya ile İsrail’in, kısa süre önce, Hizbullah ve İranlı milislerin Suriye’nin güneyinden çekilmesi konusunda anlaşmıştı.