25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Şi Cinping: Savaş gücünüzü artırın

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (PLA) savaş yeteneklerini geliştirip güçlendirmesi konusunda talimat verdi.

star.com.tr / M. Cihat AĞAÇ14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Şi Cinping: Savaş gücünüzü artırın
''Barış içinde bir arada yaşama'' ilkesiyle dış politikasını belirleyen Çin, özellikle savunma sanayii alanında imza attığı devrim niteliğindeki değişimlerle tavrını değiştiriyor. Ülkenin kuzeyinde, Kuzey Kore balistik füze denemeleri sonrası başta ABD ve Japonya olmak üzere birçok ülkenin baskısını üzerinde hissediyor.
 
Kuzey Kore - ABD ve müttefikleri arasında gerilimin tırmanmasıyla, Çin de bölgedeki büyük güçlerden birisi olduğunu bazı faaliyetlerle taraflara hatırlatıyor.  
 
Geçtiğimiz günlerde ABD ve Güney Kore'nin, Kore Yarımadası üzerinde 230 savaş ve birçok bombardıman uçağıyla gerçekleştirdiği hava tatbikatı sürerken, Çin Dışişleri Bakanlığından bir açıklama gelmişti. Açıklamada, ''Çin savaş uçakları Kore yarımadası üzerinde şimdiye kadar kimsenin uçamadığı rotalarda uçarak tatbikat gerçekleştirdi.'' ifadeleriyle bölge ülkeleri ve ABD'ye ''bu bölgede ben varım'' mesajı verdi.
 
PLA'NIN 90. YILINDA GÖZDAĞI
 
Bu yıl 90'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ülkenin dört bir yanında ve uluslararası denizlerde çeşitli tatbikat ve askeri faaliyet gerçekleştirdi. Rekor sayıda asker ve techizatla gerçekleştirilen faaliyetler, ülke tarihinde görülmemiş askeri hareketliliğe neden oldu. 
 
Çin donanma gemileri, Baltık Denizi'nde Rusya ile ortak tatbikat gerçekleştirdi, Çin'in ilk uçak gemisi olan Liaoning;  Bohay, Sarı Deniz, Doğu ve Güney Çin denizleri ile Tayvan Boğazı'ndan geçip, ilk liman ziyaretini Hong Kong'a yaparak geri döndü. Yine PLA hava kuvvetlerine bağlı 6 H-6 bombardıman uçağı, Batı Pasifik'teki Miyako Boğazı'ndan uçtu. Hindistan sınırında kara tatbikatlarının yanı sıra Cibuti'deki Çin askeri üssünde görev yapacak donanma askerleri Çin'den hareket etti.
 
Kutlamalarda, kıtalararası füzeler ve yeni nesil teknolojik silahlarla yapılan geçit törenleriyle adeta dünyaya gözdağı verildi.
 
ÇİN SALDIRGANLAŞIYOR MU?
 
Çin, bölgede ekonomik gücünü kullanarak çevre ülkeleri bağımlı hale getirdi. Sorunların üstesinden ekonomik ilişkilerle gelen Pekin yönetimi, bölgede suların ısınmasıyla kendini baskı altında hissederek ordusunu güçlendiriyor.
 
Bununlar birlikte Çin, ABD ve bölgedeki müttefiklerinin Kuzey Kore ile yaşadığı sorunların ancak uzlaşı ile çözülebileceğini ve tarafların gerilimi artıracak faaliyet ve açıklamalardan kaçınması gerektiğini savunuyor.
 
Ancak uzlaşının sağlanamaması ve ABD'nin bölgedeki müttefiklerini silahlandırması sonucu, Çin de silahlanma ve askeri gücünü artırma çalışmalarını hızlandırıyor.
 
Şİ CİNPİNG: SAVAŞ GÜCÜNÜZÜ ARTIRIN
 
İdeolojik doktorini 'Yeni Dönem İçin Çin Tipi Sosyalizm Üzerine Şi Cinping'in Düşüncesi' başlığıyla anayasaya dahil edilen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, en güçlü liderleri kabul edilen Mao Zedung'la aynı seviyede kabul görüyor.
 
Ekonomik ve siyasi alanlarda çeşitli yeniliklere imza atan Cinping, PLA'nın modernizasyon ve savaş gücünün artırılması için 2015 yılında yeni reformların yürürlüğe girmesine katkı sağladı.
 
Şi Cinping, bugün yaptığı bir açıklamada, PLA'nın savaş gücü ve harekat yeteneklerinin artırılması talimatını verdi. Cinping'in talimatı PLA için 'yeni bir yapılanma süreci' olarak değerlendiriliyor.