18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Singapur'da tarihi zirve: ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore liderli Kim Jong-un 'bilinmeyen evrakı' imzaladı

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Singapur'da bir araya geldi. Zirvenin gerçekleştirileceği otelde el sıkışan iki lider baş başa görüşmeye geçti. 'Çok sağlıklı bir ilerleme kaydeden' liderlerden sonra heyetler arası görüşmelere geçilen zirvede ABD Başkanı Trump, 'Şimdi imza atmaya geçiyoruz.' sözlerini kullandı, fakat bundan kastının ne olduğuna yanıt vermekten kaçındı. İki lider imzaların atılacağı odaya girerek birçok evrak imzaladı. Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan ABD Başkanı Trump, 'Son derece kapsamlı bir metne imza attık.' dedi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise konuyla ilgili olarak, 'Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek.' ifadesini kullandı.

Ajanslar12 Haziran 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede ilk kez bir araya geldi. Zirvenin yapılacağı Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de kameralar karşısında el sıkışan liderler yerel saatle 09.00 civarında baş başa görüşme yapacakları odaya geçti.

 

Görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Trump, "(Kim ile) Çok önemli bir görüşme yapacağız." dedi. Kim ise "Buraya gelmek kolay olmadı. Engeller vardı ancak bunları aşarak buraya geldik." ifadelerini kullandı.

Amerikan medyası, Kim Jong-un ile baş başa görüşen Trump'a tepki gösterdi: Verilen sözleri hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya gelerek baş başa bir görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan kamuoyu ve medyasınca eleştiri yağmuruna tutuldu. İki liderin baş başa görüşmesinden rahatsızlık duyan Amerikan medyası, "Trump, Kim'e ne sözler verecek? Ondan ne isteyecek? Bunları hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz." tepkisini dile getirdi.

 

Liderlerin baş başa görüşmesi sonrası ilk sözleri

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Singapur'daki tarihi zirvede yaptığı baş başa görüşmesini, 'Zirve çok çok iyi gidiyor; (iki ülke arasındaki) ilişki harika.' sözleriyle nitelendirdi.

Kim ise tercümanı aracılığıyla, "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek." dedi. Kim ayrıca, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına ise herhangi bir cevap vermedi.

 

Heyetler arası görüşme gerçekleştirildi

Heyetler arası görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğü ve ABD adına Trump'ın dışında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın yer aldığı bildirildi.

Daha sonra ABD ve Kuzey Kore heyetleri çalışma yemeğine geçti. Yemeğe ise ABD heyetine Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Sung Kim ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger'in de katıldığı belirtildi.

"Şimdi imza atmaya gidiyoruz"

ABD Başkanı Trump, heyetler arası görüşmeler ve çalışma yemeğinin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

Kuzey Kore lideri Kim ile basın mensuplarının yanına gelen Trump, zirveye ilişkin, "Çok ilerleme kaydettik, gerçekten çok olumlu. Sanıyorum herkesin düşündüğünden daha iyi. Şimdi imza atmaya gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

İmza atmaktan kastın ne olduğuyla ilgili ısrarlı sorulara yanıt vermeyen Trump'ın, Kim ile ortak bir metni kamuoyuna açıklayabileceği öne sürüldü.

"Son derece kapsamlı bir metne imza attık", "Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek"

Kameralar karşısına geçen iki lider, ortak bir metne imza attı. Ancak bu metnin içeriğine dair bir bilgi paylaşılmadı.  Trump, "Son derece kapsamlı bir metne imza attık." dedi.

Kim'le arasında özel bir bağ kurulduğunu belirten Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Ancak bunun tüm nükleer silahların imhası anlamına gelip gelmediği bilinmiyor.

Görüşmeyi 'tarihi' olarak niteleyen Kim de "Geçmişi geçmişte bırakmaya karar verdik. Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek." ifadesini kullandı.

Kim'i Beyaz Saray'a davet edeceğini Trump daha birçok kez bir araya geleceklerinin altını çizdi. Trump, Kim için "Son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor." yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Trump: Kim, halkı için bolluk getiren bir lider olarak hatırlanacak

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Singapur'da gerçekleştirilen tarihi zirve sonrası basın açıklaması gerçekleştirerek, "Kim, halkı için bolluk getiren bir lider olarak hatırlanacak. Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçtikten sonra başaracağı şeylerin sınırı yok. Dünyanın geri kalanı Kuzey Kore ile bağlanmak istiyor." ifadelerini kullandı.