20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Siyonizme karşı intifada çağrısı

Filistin’deki direniş hareketleri İsrail’in işgaline, Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine ve ‘öfke cuması’na sert müdahalesine karşı ‘intifada’ ve ‘birlik’ çağrısı yaptı.

23 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Siyonizme karşı intifada çağrısı

İşgalci İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerini Kudüs ve Batı Şeria›da ‘öfke cuması’ eylemleriyle protesto eden Filistinliler’e sert müdahalesi, ülkede ‘intifada’ ve ‘birlik’ çağrılarına neden oldu. Hamas, İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve İslami Cihat Hareketi’nden gelen açıklamalar ‘direniş gruplarının’ birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizerken, Tel Aviv yönetimiyle ilişkilerini askıya aldıklarını açıklayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan, 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması’nda yer alan maddelerden biri olan Filistin güvenlik birimleri ile İsrail arasındaki güvenlik koordinasyonun bitirilmesi istendi.

‘KÖZLER HAREKETLENİR’

Hamas Hareketinin silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in, Mescid-i Aksa ile Kudüs’e saldırması durumunda “Kudüs intifadasını” tetikleyeceğini bildirdi. Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Düşman Aksa’ya cüret eder ve Kudüs’e savaş açarsa, küller altındaki közler hareketlenir ve Kudüs intifadasını ateşler” ifadelerini kullandı. FHKC tarafından yapılan yazılı açıklamada da “İsrail ile yürütülen savaşın idaresi için halk ve kitleler bazında faaliyette bulunacak ulusal birlik yönetimi kurulması çağrısında bulunuyoruz” ifadesi kullanıldı. Açıklamada direniş gruplarının askeri kanatlarından, birlikte hareket etmeleri, direniş hareketini tırmandırmaları, Kudüs’e destek amacıyla nitelikli operasyonlar düzenlemeleri ve gösterilere devam etmeleri istendi.

ABBAS’A ÇAĞRI

Gazze’deki protesto yürüyüşünde konuşan İslami Cihat yöneticilerinden Halid el-Batş ise, “Müslümanların ilk mescidi Mescid-i Aksa’daki yeni uygulamaları kabul etmiyoruz. İsrail’i sonuçları konusunda uyarıyoruz. Kudüs üzerindeki egemenlik halkımıza aittir. Arap Birliği’ni İsrail’e abluka uygulamaya çağırıyoruz” dedi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Gazze’ye uyguladığı yaptırımlarla İsrail ile güvenlik koordinasyonunu durdurmadan ve direnişin elini İsrail’e karşı serbest bırakmadan Abbas’ın açıklamalarının bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

İntifada nedir?

İsrail’in kuruluşundan beri Arap devletlerinin gölgesinde bağımsızlık mücadelesi veren Filistinlilerin, 1987’de Baas rejimleri ve modern Arap milliyetçiliğinin hegemonyasından sıyrılarak kendi kimlikleriyle başlattıkları isyan ülke tarihinde ‘intifada’ olarak bilinir. Arapça ‘ayaklanma’ anlamına gelen İntifada, toplu tüfekli bir savaştan ziyade taş atan çocukların Siyonist İsrail ablukasına inatçı direnişidir. Tel Aviv yönetiminin topraklarını ele geçirmesi ve işgali derinleştirmesi üzerine Filistinli gençlerin polislere taş ve barikatlarla karşı koyduğu isyanlar, ülke tarihinde 2 kez gerçekleşmiştir. 87’de başlayan birinci intifada Oslo Anlaşması’na giden yolda Arafat’ın elini güçlendirirken, 2000 yılında İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’ya girmesine tepki olarak doğan ikinci intifada ise Hamas’ın bölgede meşruiyet kazanmasına ve Gazze Şeridi’ne hâkim olmasına zemin hazırlamıştır.