20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Somali'den ayrılarak 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland'da devlet başkanlığı seçimi yapılıyor

Somali'den ayrılarak 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland'da halk, 7 yıl aradan sonra devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Seçimde 3 aday yarışıyor.

AA13 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Somali'den ayrılarak 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland'da devlet başkanlığı seçimi yapılıyor

Somali'den ayrılarak 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland'da halk, 7 yıl aradan sonra devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti.

Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmayan ve Somali'ye bağlı özerk bir bölge olan Somaliland, tarihinde üçüncü kez devlet başkanını seçecek.

Özerk bölgede ilk seçim 2003'te, ikinci seçim 2010'da yapıldı.

Yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip Somaliland'daki seçimde 700 binden fazla kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Toplam 21 seçim bölgesinde bin 642 oy verme merkezinde sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi halen devam ediyor.

Kuraklık, siyasi anlaşmazlıklar ve bütçe sıkıntısı nedeniyle 2 yıldır ertelenen seçimde 27 farklı ülkeden gelen 60'ın üzerinde gözlemci görev yapıyor.

Seçim dolayısıyla ülke genelinde güvenlik önlemleri artırılırken Ulusal Seçim Komisyonu, resmi sonuçlar açıklanana dek uydurma haber ve yanlış bilgi paylaşımının önlenmesi amacıyla her türlü sosyal paylaşım sitesinin kapalı olacağını duyurdu.

Son 7 yıldır görev yapan ve "Siilanyo" olarak tanınan Devlet Başkanı Ahmed Muhammed Mahmud'un yeniden aday olmadığı seçimde iktidardaki Kulmiye Partisinden Muse Bihi Abdi, Adalet ve Kalkınma Partisinden (UCID) Faysal Ali Waraabe ve Wadany Partisinden Abdirahman Mohamed Abdullahi yarışıyor.

Uzun süredir UCID partisinin liderliğini yapan "Sırtlan" lakaplı Warabe, 2003'ten bu yana her seçimde aday olmasına rağmen hiçbirini kazanamadı. 69 yaşındaki Warabe, Rusya'daki Leningrad Üniversitesinde mühendislik eğitimi almıştı.

Wadany Partisinden 62 yaşındaki Abdullahi, son 12 yıldır yürüttüğü Somali Parlamentosu Alt Meclis Başkanlığı görevinden aday olmak için istifa etti. Abdullahi, 1988-1996 yıllarında Somali'nin Moskova büyükelçisi olarak Rusya'da görev yapmıştı.

Yarışın en güçlü adayı olarak gösterilen Kulmiye partisinin kurucularından 69 yaşındaki Abdi, 1970'den 1980'e kadar Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmıştı. Abdi, 1969'dan 1991'e kadar Somali'yi tek adam olarak yöneten Siad Barre'yi devirmek için 1980'lerde oluşturulan Somali Ulusal Hareketi (SNM) muhalif grubunun komutanıydı.