20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Suriye’de büyük kanton oyunu

Tişrin Barajı’nı terör örgütü DAEŞ’in elinden alan bir başka terör örgütü PYD’nin amacı, güvenli bölge olarak düşünülen Fırat’ın batısına geçerek kantonları birleştirmek.

28 Aralık 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Suriye’de büyük kanton oyunu

Terörist PKK’nın Suriye uzantısı PYD, iki gün önce ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının desteğiyle Fırat Nehri’nin batısında DAEŞ güçlerinin elinde bulunan Tişrin Barajı’nı ele geçirdi. Fırat’ın batısına geçerek Münbiç üzerinden Cerablus - Azez hattına ilerlemeyi planlayan PYD, DAEŞ’in Halep’in kuzeyi ile sözde başkanti Rakka arasındaki bağlantısını da keserek batıdaki Afrin kantonu ile doğudaki Cizre kantonunu birleştirmeyi planlıyor. Ayrıca Tişrin Barajı, Kuzey Suriye’nin elektrik ihtiyacının büyük bölümünü de karşılıyor. PYD komutanlarından Afrin - Cizre kantonlarını birleştirme planını doğrulayan nitelikte net açıklamalar gelmese de terör örgütünün DAEŞ’in boşalttığı ya da püskürtüldüğü yerlerde kontrolü sağlamak istediği biliniyor.

DAEŞ KILIFI

‘DAEŞ ile mücadele’ bahanesi ile uluslararası kamuoyundan da destek alan PYD’ye çok yakın zamanda Rusya silah vererek, İran da Rus helikopterlerle milis göndererek arka çıkmıştı. PYD’nin planlarını hayata geçirmek için demografik operasyonlar da yaptığı özellikle Türkmenlerden gelen açıklamalar üzerinden biliniyor.

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Cenevre’de yapılacak Suriye Görüşmeleri’nde muhalifler arasında yer almayacağının kesinleşmesinden sonra yeni bir oluşum içerisine girmek isteyen terörist grup Suriye Demokratik Güçleri çatısına girdi. Ekim ayında yine ABD’nin yardımıyla kurulan birlik içerisinde YPG, Tuvvar Cephesi, Sanadid Cephesi, Süryani Hrıstiyan Cephesi gibi gruplar yer alırken birliğin dörtte üçünü PKK’nın uzantısı YPG ve YPJ güçleri oluşturuyor.

KIRMIZI ÇİZGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Suriye’nin PKK kolu PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesinin Türkiye için kırmızı çizgi olduğunu söylemişti. Bunun nedeni Cerablus’tan Azez’e 120 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturulmak istenmesi ve böylelikle PYD’nin ‘kantonları birleştirme’ projesinin de önüne geçilmesiydi. Güvenli bölge hem Türkiye - Halep kara bağlantısını teminat altına alacak, hem de savaş mağdurlarını yerleştirecekti.

CERABLUS’A GEÇMEYE CESARET EDEMEZLER

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa: PYD/YPG özgürlükçü bir grup değil, terörist. “DAEŞ ile savaşıyorlar” deniyor, DAEŞ ile Türkmenler de savaşıyor. Belli ki PYD/YPG’nin bundan sonraki hedefi Mumbuç, ondan sonra da Cerablus’a geçip kantonları birleştirmek isteyeceklerdir ama buna cesaret edebileceklerini sanmıyorum. Türkiye’den, 400 bin Türkmen’den çekinirler. Aksi senaryo Türkiye için güvenlik zafiyeti oluşturur. Uluslararası kamuoyu bize değil Fırat’ın batısına geçip bölgeyi istila etmek isteyen PYD/YPG’ye destek veriyor. Zaten Tişrin’i de koalisyon uçakları sayesinde ele geçirdiler. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu bir proje.