20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Suriye’nin Güneyinde PKK-ABD iş birliği

Kuzeyde terör örgütü ile ortaklığı ilerleten Pentagon, güneyde sıkışan Tavra grubuna destek olması için PKK/PYD’yi Tanf’a yönlendirdi. Washington’ın yeni emrini doğrulayan PYD’liler, başarılı olurlarsa Deraa’ya da inebileceklerini açıkladı.

19 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Suriye’nin Güneyinde PKK-ABD iş birliği

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/PYD ile ortaklık kurarak bölgede üsler elde eden ABD, kanlı ittifakını ülkenin güneyine de taşıdı. Ürdün-Suriye sınırında yer alan Tanf’tan Amman destekli Megavir El Tavra grubunun çekilmesiyle oluşan boşluğa yerleşen Esad rejimine bağlı milislerin Irak sınırına ulaşmasının ardından harekete geçen Pentagon, terör örgütü PKK/PYD’den yardım istedi. BasNews’in haberine göre, rejim güçlerinin Tahran destekli Iraklı milislerle birleşmesi sonucu İran’ın oluşturduğu koridoru engellemek isteyen Washington yönetimi, PYD’lileri Suriye’nin güneyine sevk etme kararı aldı.

BasNews’e konuşan bölgedeki bir güvenlik yetkilisi PYD’nin ABD tarafından eğitilen ve Ürdün’ün desteklediği Megavir El Tavra’ya destek olmak adına asker göndereceğini bildirdi. 

PENTAGON EMRETTİ

Söz konusu kaynak, terör örgütünün hamlesinin Pentagon’un talebiyle ve İran destekli milisleri engelleme amacıyla gerçekleşeceğini kaydetti. İsmini vermek istemeyen bir PYD’li terörist de haberi doğrularken, yakında Tanf’a doğru yola koyulacaklarını açıkladı. Bölgenin rejim ve İran destekli gruplara geçmesine engel olacaklarını belirten yetkili, başarılı olurlarsa Deraa veya İdlib’e de yönelebileceklerini ifade etti. 

TÜRKMENDAĞI’NDA NÖBET SÜRÜYOR

Suriye’nin Türkmendağı bölgesinde Esad rejiminin bombardımanının artmasının ardından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçıları bölgede nöbet tutmaya başladı. Özellikle iftar saatinde başlayan saldırılar ve alınan önlemler hakkında AA’ya konuşan ÖSO’nun saha komutanı Hüsam Hamo, “Her gün üzerimize bombalar da yağsa, yerin altına da girsek, kanımızın son damlasına kadar ata yadigârı köylerimizi koruyacağız” dedi. Türkmendağı ile Cebel Ekrad’da ölenler ve yararlananlar olduğunu belirten Hamo, bu saldırılara zaman zaman karşılık verdiklerini ve halkı korumak için nöbete başladıklarını aktardı.

‘BÖLÜNMEYE KARŞIYIZ’

Bölgede terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ’ın ülke üzerinde oynanan kirli oyunlara hizmet ettiğini vurgulayan Hamo, “Şimdi Esad’in de katkısıyla ülkeyi birkaç noktada terör örgütleri aracılığıyla parçalamak istiyorlar. Bizler savaşın ilk gününden beri vatanın bölünmesine karşıyız. Tek isteğimiz, Esad’ın gitmesidir” dedi.

Washington’ın  Ürdün destekli sahte ÖSO’su

Altı yıldır süren Suriye’deki iç savaşta ABD ve İran, desteklediği milisler aracılığıyla ülkenin güneyinde kıyasıya bir mücadele veriyor. Tahran bölgede Esad rejimi, Hizbullah ve Iraklı milisleri kullanırken, Pentagon ise Ürdün’de eğiterek Tanf’a yolladığı sözde ‘muhalif’ Megavir El Tavra ile savaşı yürütüyor. Tavra Amman’dan gelen paralarla finanse edilirken, İranlı milislerin güneye inmesini engelleyerek İsrail’in güvenliğini de garanti altına alıyor.

PYD’den sivillere havan topu

Ülkenin kuzeyinde terör kantonlarını birleştirme arzusundan vazgeçmeyen terör örgütü PKK/PYD, Halep’in kuzeyinde yer alan Mare’yi hedef aldı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki Mare ilçesine PYD’lilerin gece saatlerinde düzenlediği saldırıda 4 sivil hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu 2 sivil yaralandı. Afrin’in doğusundaki terör örgütü mevzilerinden yapılan havan topu saldırısında, Neccar ailesinin evinin isabet aldığı ve 50 yaşındaki baba Abdullah Neccar ile 22 yaşındaki oğlu Mahmut olduğu öğrenildi.