19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Terör sevdasından vazgeçemeyen ABD: Münbiç'ten çekilmeyeceğiz

Türkiye'nin üst düzey yetkililerince ABD'ye yönelik olarak her fırsatta dile getirdiği 'Terörle aranızı açın, terörü terörle temizlemeye çalışmayın, NATO müttefiklerinize karşı terör örgütlerini partner edinmeyin, onları silahlandırmayın.' çağrılarına masada 'tamam' diyen, fakat sahada tam tersini yapan ABD'nin terör sevdası bitmiyor. Son olarak ABD'li general Votel, Türkiye'nin 'Oradan çekilin.' çağrılarına rağmen, terör arzularını yineleyerek, 'Münbiç'ten ayrılmayı düşünmüyoruz.' dedi.

star.com.tr29 Ocak 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Terör sevdasından vazgeçemeyen ABD: Münbiç'ten çekilmeyeceğiz

Türkiye'nin Fırat Kalkanı'ndan sonra Suriye'nin Afrin kentindeki terör yuvalarına yönelik olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekatı için 'endişelerini' dile getirmeye devam eden ABD, Türkiye'nin "Afrin'den sonra sıra Münbiç'te. NATO müttefiklerimize, Münbiç'ten çekilmeleri çağrısında bulunuyoruz." açıklamasına rağmen, buradan çekilmeyi düşünmediklerini dile getirdiler.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, CNN International'a yaptığı açıklamada, "Münbiç'ten çekilmek, planlarımızda olan bir şey değil." ifadesini kullandı.

Daha önce bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O bayraklarınızı oralardan indirin ki, onları biz indirip size teslim etmek zorunda kalmayalım. Ve teröristlerin üniformaları üzerindeki amblemlerinizi sökün ki, onları da teröristlerle birlikte toprağa gömmek zorunda kalmayalım." demişti.

 

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Trump'ın talebi üzerine ile gerçekleştirilen telefon görüşmesinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'a, "ABD askerlerini Münbiç'ten çekin." çağrısında bulunmuştu.

 

NATO'nun güney sınırlarını oluşturan ve teşkilat içerisinde güçlü bir yeri olan Türkiye ile birlikte NATO sınırlarını korumak yerine, terörü terörle bitirmeye çalışan ABD'nin başkanı Donal Trump, geçtiğimiz günlerde Davos Zirvesi'nde yaptığı konuşmada da bu politikalarını tekrar dile getirerek, "Bölgedeki partnerlerimizle (terör örgütü PKK/PYD-YPG) yürüttüğümüz operasyonlardan son derece memnunum." demişti.

 

Türkiye'nin yıllardır Suriye kuzeyinde oluşturulmasını istediği güvenli koridora bir türlü olumlu cevap vermeyen ABD, bardak taşıp da Türkiye Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattıktan sonra "30 kilometrelik güvenli bir koridor oluşturabiliriz." açıklaması yapmıştı.

 

Türkiye ise, iş işten geçtikten sonra yapılan bu çağrıya, "Güvenli bölgeden önce, müttefiklerimizin bize güven vermesi gerekir." açıklamasını yapmış ve ABD'ye Münbiç'teki askeri varlıklarını en kısa zamanda çekmesi çağrısında bulunmuştu.

ABD'nin, 'bölgedeki partneri' olan terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin Afrin'de günbegün verdiği ağır kayıplardan sonra telaşa kapıldığı görülürken, Türkiye'nin Suriye'deki terör operasyonlarının bir sonraki adımının Münbiç olacağı düşüncesiyle, 2016 yazında terör örgütü DEAŞ'tan el çektirilen ve terör örgütü YPG'ye peşkeş çekilen Münbiç'teki askeri birliklerini oradan çekmeyeceğini açıklaması, ABD'nin terör örgütleri PKK/PYD-YPG ve DEAŞ ile 'sonu olmayan bir mücadele' oyunu kurmaya çalıştığını gözler önüne sermiş oldu.