25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

‘Terörist kaybetti, biz kazandık’

Haçlı terörist Tarrant’ın Cuma namazı için toplanan 50 Müslümanı şehit etmesi, Yeni Zelanda’yı yeniden birleştirdi. Ülkedeki farklı inanç gruplarının temsilcileri Müslümanların acısını paylaşarak “Terörist kaybetti, biz kazandık” mesajı verdi. 

20 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
‘Terörist kaybetti, biz kazandık’

Christchurch kentinde Cuma namazı için toplanan El Nur ile Linwood camisindeki cemaate düzenlenen terör saldırısında 50 Müsümanın şehit edilmesi, Yeni Zelanda halkını kardeşlik ve hoşgörü temelinde birleştirdi. Farklı inanç gruplarından Yeni Zelanda vatandaşları Müslümanların acısını paylaştı. Terör saldırısında babası Hacı Davud Nabi’yi kaybeden Afgan asıllı Yama Nabi’yi ziyaret eden Yahudi Toplumu Hahamı Mendy Golostein, “Kardeşlerimiz, bir aile gibi bizler de sizinle birlikte her biriniz, her birimiz için acı çekiyoruz. Biz, bir aileyiz. Bir aile olduğumuzu gerçekten hatırlamanın zamanı” dedi. 

50 BEYAZ AYAKKABI 

El Nur Camisi’nde oluşturulan anma alanına çiçek bırakmaya gelen Hristiyan Yeni Zelandalı Michael Sharp da “Burada bir tesellimiz olacaksa o da burada gördüğünüz büyük sevgi ve keder. Yeni Zelanda olarak biz buyuz” ifadeleriyle birlik mesajı verdi. 

Auckland’de yaşayan Suriye kökenli iş adamı Muhammed Maluk ise “Teröristin düşündüğü gibi olmadı. O kaybetti, biz kazandık. Biz, Müslümanlar ve Hristiyanlar burada daha da yakınlaştık” diye konuştu. Öte yandan Christchurch’teki Tüm Ruhlar Kilisesi de, ibadethanenin önüne terör saldırısında hayatını kaybeden Müslümanları temsilen 50 beyaz ayakkabı koyarak İslam dünyasının acısını paylaştı. 

Federal Mecliste Kur’an okundu 

Yeni Zelanda’da Christchurch kentinde 15 Mart’ta iki camiye yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenler için Federal Mecliste Kur’an-ı Kerim okundu. Meclisin terör saldırısı sonrası ilk oturumu, Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin okunmasıyla başladı. İmam Nizam-ül Hak Thanvi Meclis kürsüsünden Bakara Suresi’nin 153-156. ayetlerini okudu. Ayetler İngilizceye çevrildi. Kur’an okunarak açılan Federal Meclis’te ilk konuşmayı yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacida Ardern, sözlerine “Esselamu aleyküm” diyerek başladı. 

Tokat’ta Voyvoda’nın zindanını gezdi  

Yeni Zelanda’da düzenlenen ırkçı terör saldırısının faili Brenton Tarrant’ın, 2016 yılında Türkiye’ye düzenlediği iki ziyaretten birinde Tokat’a geldiği ortaya çıktı. Tokat’ta şehir merkezinde bulunan bir otelin 403 numaralı odasında kaldığı tespit edilen teröristin Tokat ziyaretinde Eflak Prensi Voyvoda 3’üncü Vlad’ın Fatih Sultan Mehmed Han’ın emri ile 4 yıl boyunca esir tutulduğu ve sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesi’ni ziyaret ettiği öğrenildi.