25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Trump Çin’i hedef alıp Pakistan’ı vuruyor

ABD’nin yeni Afganistan stratejisi Asya’yı karıştırdı. Teröre güvenli liman olduğu iddiasıyla Pakistan’ı hedef alan Washington, Hindistan ile Pekin’in arasını açarak ŞİÖ’yü parçalama planını devreye sokarken, taraflar ABD’nin oyununu kabul etmiş gibi gözüküyor.

ŞERİF EGEMEN AHMET24 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Trump Çin’i hedef alıp Pakistan’ı vuruyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın askerlerini geri çekmemek üzerine kurulu yeni Afganistan stratejisini açıklamasın Washington ile İslamabad arasında gerginliğe neden oldu. Trump’a ait ‘Pakistan’ın teröristlere sığınacak liman sağladığı’ değerlendirmesine açıklık getiren Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da krizi daha da derinleştirerek iki ülke arasında güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekti. Bölgede terör örgütü Taliban’ın ABD askerlerine yapacağı saldırıların Pakistan’da planladığına dikkat çeken Tillerson, İslamabad’ın barışa engel olduğunu öne sürdü. Peki, terör örgütü El Kaide’nin elebaşı Usame bin Ladin’in öldürülmesi gibi pek çok operasyonda Pakistan’la iş birliği yapan ABD neden bir anda eski ortağını düşman ilan etti? Gerginliğin çıkış noktasını anlamak için Atlantik paktının amiral gemisi ABD’nin bölgede istediği gibi hareket etmesini önlemek adına kurulan Şangay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) son hamlesine bakmak gerek. ‘Terörle mücadele’ bahanesiyle Afganistan’ı işgal etme kararı alarak bölgede istikrarsızlığı derinleştirip hakimiyeti ele almak isteyen Washington’a karşı, Asya’da ilk defa düşman kardeşler Pakistan ile Hindistan 9 Haziran’da ŞİÖ’ye tam üye oldu. ŞİÖ’de söz konusu iki ülkenin varlığı bir yandan Delhi yönetiminin Asya liderliği için çekiştiği Pekin’i kabul ettiği anlamına gelirken, diğer yandan da Pakistan-Hindistan çatışmasının ötelenmesi anlamına geliyordu. Böylece Delhi yönetimi Pekin’in İpek Yolu Projesi’ne sesini çıkarmayacak, ABD de müdahale için sürekli kaşıyacağı Hindistan-Pakistan gerilimi kartından mahrum kalacaktı. Fakat Moskova Pekin’in ŞİÖ üzerinden kurguladığı plan, Trump’ın bir açıklamasıyla ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi.
 
DELHİ YEMİ YUTTU
 
Pentagon bölgede tüm ittifaklar içerisinde nifak çıkartacak bir hamle yaptı. Afganistan üzerinden Pakistan’ı suçlayan Washington yönetimi, ilk olarak Hindistan’ın aklını çelmeye girişti. ABD’nin yeni Afganistan stratejisinde Hindistan’a önemli bir rol düştüğünü dile getiren Tillerson, Delhi’ye Pekin’in yörüngesinden uzaklaşma mesajı verdi. Hindistan Amerikan senaryosuna dâhil olacağının sinyalini ‘Trump’la benzer endişeleri ve hedefleri paylaştıklarını’ duyurarak verirken, Pekin ise uluslararası topluma Pakistan’ın terörle mücadelesini tanıma çağrısı yaparak savunmaya geçti. 
 
Washinon’ın kurduğu tuzakta taraflar yemi yutmuş gibi gözükürken, Moskova sessizliğini koruyarak elindeki oyuncuların kuvvetini tartıyor. 
 
RUSYA BELİRLEYECEK
 
Kendisine karşı 1980’lerde ABD tarafından silahlandırılan ve sonradan Taliban’a dönüşen militanlarla diyalog kanalı bulan Rusya, Pentagon’un yeniden ‘bataklığa saplanmasını’ bekliyor. Afganistan’dan Orta Asya’ya sızmaya çalışan terör örgütü DEAŞ unsurlarını engellemeyi hesap eden Kremlin’in önünde iki seçenek bulunuyor; Trump’ın planını uzaktan izlemeyi kabul ederek ABD’den başka alanlarda taviz isteyecek veya ŞİÖ’de ipleri eline alarak üyeleri kendine getirecek bir planı devreye sokacak. 
 
 
Strateji değiştiren fotoğraf
 
ABD’de eski Başkan Obama’yı Afganistan’dan ABD askerlerini çekmediği için eleştiren Beyaz Saray’ın patronu Donald Trump’ın fikrini kendisine gösterilen Batılı tarzda kıyafetler giyen Afgan kadınlarının yer aldığı bir fotoğrafın değiştirdiği öne sürüldü. Amerikan Washington Post’un haberine göre, Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster’ın, Trump’ı Afganistan’a ilave asker gönderme konusunda ikna etmek için Afganistan’ın başkenti Kabil’de 1972’de çekilmiş mini etek giyen kadınların da yer aldığı siyah-beyaz fotoğrafı gösterdi. Haberde, McMaster’ın, Trump’ı bir zamanlar Afganistan’da var olan Batılı tarzda hayatın ülkeye tekrar getirilebileceğine ikna ettiği belirtildi.
 
Asker sayısı ne için artırılacak?
 
Afganistan’da izleyeceği yeni strateji gereği Trump, bölgedeki asker sayısını da artırmayı planlıyor. Bölgede bugün 13 bin 500’lük NATO gücü görev alırken, bu sayının 8 bin 400’ünü ABD’liler oluşturuyor. Pentagon’un talebiyle 4 bin ek asker yollamaya hazırlanan Başkan’ın terörle mücadelede Afgan güçlerini kullanmak istemesi kafalarda soru işaretleri yaratırken, bu hamlenin Pakistan’ı hedef aldığı iddia ediliyor.