25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Trump Rusya yakınlaşması

ABD’nin yeni Başkanı, dış politika danışmanı Carter Page’i Moskova’ya gönderdi. ‘İş için’ açıklaması yapan Page’in Putin’in ekibiyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

9 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Trump Rusya yakınlaşması

Yıllardır her alanda karşı karşıya gelen Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler, Trump’ın Başkan seçilmesiyle birlikte adeta balayı dönemi girdi. Her fırsatta Putin’le ortaklık kurmaktan bahseden Başkan Trump, seçim sürecindeki dış politika danışmanı Carter Page’i Moskova’ya gönderdi. Rusya’ya iner inmez Ria Novosti’ye konuşan Page, “Etkili işadamları ve düşünce liderleri ile toplantılar yapacağım” dedi.

GAZPROM’DA ÇALIŞTI

13 Aralık’a kadar ülkedeki temaslarını sürdüreceğini açıklayan Page, Trump’tan önce petrol piyasası danışmanı olarak Rus şirketi Gazprom için çalışıyordu. Rusya ile ABD’nin ortak çıkarları olduğunu savunan Page’in, Beyaz Saray’ın yeni sahibi adına Putin ekibiyle kritik görüşmeler yapacağı düşünülüyor. Öte yandan Page’in kritik Moskova ziyaretinin Trump’ın Rusya hakkındaki açıklamalarının ardından gelmesi dikkat çekti. Time dergisi tarafından ‘2016 Yılın Kişisi’ seçildikten sonra konuşan Trump, Rusya’nın ABD’ye DEAŞ ile mücadelede yardımcı olabileceğini söylemiş ve ‘neden iyi geçinmeyelim?’ demişti.

Kabineye işkenceci general

Beyaz Saray’ın yeni sahibi Donald Trump, İç Güvenlik Bakanlığı’na Guantanamo’daki insan hakları ihlalleriyle ün salmış John Kelly’yi aday gösterdi. Kabine çalışmalarına hız kesmeden devam eden Trump, önceki gün ekibindeki 4 kritik ismi belirlediğini açıkladı. Yeni başkan, sınır güvenliği ve kaçakçılıkla mücadeleyi güçlendirmesi beklenen emekli General Kelly’yi İç Güvenlik Bakanlığı’na, Profesyonel Güreş Şirketi WWE’nin eski Başkanı Linda McMahon’u da Küçük İşletme İdaresi Başkanlığı’na getirdi. Bir başka önemli koltuk olan ABD Çevre Koruma Ajansı’nın başınaysa fosil yakıtları desteklemesiyle bilinen Oklahoma eyaleti Başsavcısı Scott Pruitt’i aday gösterdi. Trump’ın Pekin Büyükelçiliği için Çin Devlet Başkanı Cinping’in yakın arkadaşı Iowa Valisi Terry Branstad’ı görevlendireceğini açıklamasıysa, Çin’e uzatılmış barış çubuğu olarak yorumlandı.