19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

'Trump'ın FKÖ kararı barışı imkansız hale getirecek'

ABD yönetiminin, Filistin Kurtuluş Örgütünün Washington ofisini kapatma kararını değerlendiren Ortadoğu uzmanları, kararın barış sürecini zora sokacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

AA11 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
'Trump'ın FKÖ kararı barışı imkansız hale getirecek'
ABD yönetiminin Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Washington ofisini kapatma kararını şaşırtıcı bulmayan Ortadoğu uzmanları, kararın barış sürecini zora sokacağını değerlendiriyor.
 

Son aylarda Filistinlilere yönelik tüm mali yardımları kesen ABD yönetiminin, FKÖ'nün Washington ofisini kapatma kararı alması yeni tepkilere neden oldu. Ortadoğu barış sürecindeki rolü giderek sorgulanan Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetiminin son FKÖ kararı, uzmanlar tarafından "sürpriz olmayan bir adım olarak" değerlendirildi.
 
Washington merkezli Arap Merkezi Başkanı Halil Jahshan, George Mason Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Noura Erakat ve Washington merkezli Arap-Amerikan Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ömer Baddar konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
 
"Trump yönetimi baskı yaparak Filistin yönetiminden ne olduğu belli olmayan barış görüşmelerine ilişkin kararları kabul etmesini istiyor.” görüşünü savunan Jahshan, ABD yönetiminin daha önce İsrail elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdığını ve Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) yardımlarını durdurduğunu hatırlattı.
 
Jahshan, “Bu adımlar, Filistin yönetimine diz çöktürmeyi amaçlıyor. Ofisi kapatma kararı zamanlama olarak kötü bir karar. ABD bu kararla aslında Filistin tarafını değil kendisini izole ediyor ve ABD’nin ileride bölgede atacağı herhangi bir rolün önünü kesiyor.” ifadelerini kullandı.
 
"ABD her zaman Filistin-İsrail sorununda taraf olmuştur"
 
George Mason Üniversitesinden Erakat da Trump yönetiminin aldığı son kararın, ABD’nin Filistin-İsrail sorunundaki tarihsel rolünün daha net bir şekilde anlaşılmasına olanak tanıdığını söyledi.
 
“ABD her zaman Filistin-İsrail sorununda taraf olmuştur ve barış için aracı olmamıştır.” diyen Erakat, "ABD’nin Filistin yönetiminden yapılması mümkün olmayan beklentiler içerisine girmesi sürecin kesildiğini gösteriyor. Bu gelişmeler, sürecin daha saydam, dürüst bir şekilde ortaya çıkmasını sağlıyor. Sorunlar uluslararası toplum tarafından konuşulmalı.” değerlendirmesinde bulundu.
 
"Zaten çıkmazda olan barışı iyice imkansız hale getirecek"
 
Washington Merkezli düşünce kuruluşu Arap-Amerikan Enstitüsü Direktör Yardımcısı Baddar da kararın kendisini şaşırtmadığını vurguladı.
 
Trump yönetimi içerisinde çok sayıda “aşırı radikal” isimler bulunduğunu belirten Baddar, “Karar trajik fakat şaşırtıcı değil, öngörülebilir bir durum.” dedi.
 
ABD’nin Filistin'e karşı aldığı kararların yanı sıra İsrail’in Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim kurmaya devam etmesine göz yumduğuna dikkati çeken Baddar, gerilim yaratılarak daha fazla yasa dışı yerleşim kurulması politikası yürütüldüğünü aktardı.
 
Bu gelişmenin, zaten çıkmazda olan barışı iyice imkansız hale getireceğini dile getiren Baddar, “Bu konudaki temel sorun ABD, Filistinliler ile İsraillileri eşit görmüyor. Filistinlilerin Washington'daki ofisini kapatması aslında ABD'nin Filistinlilerin ne düşündüğüne kulaklarını kapadığını gösteriyor. Filistin ve İsraillileri eşit görmedikleri sürece bu sorunun çözüleceğini düşünmüyorum.” diye konuştu