19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Trump’ın ‘geri adımı’ toplama kampı çıktı!

ABD Başkanı Trump’ın 2 bin 500 göçmen çocuğunu ailesinden ayıran kararından vazgeçtiğini açıklamasının bir göz boyama olduğu ve daha büyük bir zulme hazırlandığı ortaya çıktı. Pentagon’ın askeri tesislerde 20 bin çocuk için hazırlanması istendi.

23 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Trump’ın ‘geri adımı’ toplama kampı çıktı!

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘sıfır tolerans’ adıyla göçmen çocuklarını ailelerinoden ayrı kamplarda tutma uygulamasından geri adım attığı iddiası büyük bir yalan çıktı. 6 hafta 2 bin 500 çocuğun kafesler arkasına konduğu uyşgulamadan vazgeçilmesinden sonra ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) askeri tesislerde ‘barındırılacak’ 20 bin göçmen çocuğu için yatak hazırlanmasi talep edildi. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın bu talebi, aslında Trump’ın ‘sıfır tolerans’tan geri adım atmadığı daha büyük bir zulme imza atarak alıkonulan 20 bin çocuğu askeri kamplarda tutacağını ortaya çıkardı. 

PENTAGON’A TALEP DOĞRU

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi, yasadışı göçmenlerden alınan çocukların yerleştirilmesi için 20 bin yatak talebinin bugün (önceki gün)  alındığını ve talebi incelediklerini söyledi. Yetkili, Pentagon’a iletilen taleple ilgili detaylara girmezken, Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Temmuz ile Aralık ayları arasında yaklaşık 20 bin göçmen çocuğun askeri tesislere nakledilmesinin beklendiği kaydedildi. New York Senatörü Demokrat Chuck Schumer de söz konusu talebi teyit etti. Ancak Schumer, Pentagon’a iletilen 20 bin yatak hazırlama talebininin uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri olduğunu belirtti. Trump yönetimi, geçen ay ülkenin güney sınırılarından yasadışı yollarla içeri girerken yakalanan göçmenlerin çocuklarını yargılama sürecinde alıkoyma uygulamasını başlatmıştı. Mart ve Nisan aylarında 6 hafta devam eden uygulama kapsamında toplam 2 bin 500 çocuğun ailelerinden alınarak Teksas eyaletinde McAllen bölgesindeki adeta toplama kamplarına yerleştirildiği belirtiliyor. 

Gerçekten umursamıyorum, ya sen?

 

ABD Başkanı Trump’ın eşi Melania Trump, Teksas eyaletinde sığınma merkezlerini ziyaretinde giydiği ceket yüzünden büyük eleştiri yağmuruna tutuldu. Melania Trump’ın ziyaretleri sırasında giydiği sırtında “I don’t really care, do you? (Gerçekten umursamıyorum, ya sen?) yazılı ceketi tartışmalara yol açtı. First Lady’nin Sözcüsü Stephanie Grisham, “O sadece bir ceket, gizli bir mesaj barındırmıyor” ifadelerini kullandı.      

ABD Başkanı Trump ise Twitter’dan “Melanie’nin ceketinin arkasında yazan ‘gerçekten umursamıyorum ya sen?’ yazısı sahte medyanın haberlerine işaret etmektedir. Melanie onların ne kadar yalancı olduğunu anladı ve onları artık gerçekten umursamıyor” paylaşımında bulundu. 

ÇOCUKLAR KAFESLERE KONULDU

Çoğunluğu Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmen çocuklar, geçen hafta sonu ilk kez Teksas’ın McAllen bölgesindeki bir tesiste görüntülenmişti.  Yüzlerce çocuğun yaş ve cinsiyetlerine göre tel örgüden yapılmış ayrı “kafesler” içinde tutulduğun ortaya çıkmıştı. Görüntüler ülkede ve dünyada sert tepkilere neden olurken, Trump  uygulamayı durdurmuştu. ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ise basına yansıyan görüntülerin aksine bu çocuklara iyi bakıldığını, sağlık durumlarının yerinde olduğunu öne sürerek şartları uygun olanların iltica başvurusunda bulunabileceğini dile getirmişti.  ABD İç Güvenlik Bakanlığı, “yasadışı olarak ülkeye girmeye çalışan göçmenlerin yargı sürecinde çocuklarından ayrılmalarının yasal bir zorunluluk olduğuna” açıklamasında bulunmuştu. Bakanlık, çocukların ebeveynleri gibi yargılanmadığını, bu süreçte onlardan ayrı değerlendirildiğini, birçok çocuğun da iddia ettikleri ebeveynleriyle aralarında ispat edilebilir bir bağ bulunmadığını iddia etmişti.