19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Trump’ın hakareti Afrika’yı uyandırdı

Donald Trump’ın Afrika’yı ‘pislik çukuru’ olarak nitelendirmesine tepki gösteren kara kıtanın Birleşmiş Milletler temsilcileri ABD Başkanı’ndan özür dilemesini istedi. Beninli siyasetçi Kemi Seba ise Batı’nın sömürgeci tarihine dikkat çekerek “Afrikalılar artık uyandı” dedi.

14 Ocak 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Trump’ın hakareti Afrika’yı uyandırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Oval Ofis’te mülteci politikalarına ilişkin bir toplantıda Afrika ülkeleri, El Salvador ve Haiti’yi kast ederek “Bu pislik çukuru ülkelerden niye bu insanları kabul ediyoruz” ifadelerini kullanmasının ardından Afrika ülkeleri Washington yönetimine bayrak açtı. 54 Afrika ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcileri New York’ta Trump’ın Afrika ülkelerine yönelik kullandığı iddia edilen aşağılayıcı ifadeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında 54 Afrika ülkesi adına hazırlanan bildiriyi okuyan Gana’nın BM temsilcisi Martha Ama Akyaa Pobee, ABD Başkanı’nın ‘iğrenç, ırkçı ve yabancı düşmanı ifadelerini’ kınadıklarını ve Trump’tan özür talep ettiklerini söyledi.

‘BATI BARBARLIĞININ KOKUŞMUŞ YÜZÜ’

Beyaz Saray’dan gelen hakaretlerden dolayı sarsıldıklarını belirten Pobee, “Trump hükümetinin Afrika ve Afrika kökenlilere karşı duruşu; kıtayı ve siyahileri kötüleme eğiliminin artmasından endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı. İsrail ve sömürgeci karşıtı tutumuyla tanınan Beninli aktivist Kemi Seba SeneWeb sitesine verdiği mülakatta ABD Başkanı’nın ırkçı söylemine tepki göstererek “Trump, Batı barbarlığının kokuşmuş yüzüdür” dedi. ABD ve Batı medeniyetinin, Afrika soykırımı ile köleleştirilen siyahilerin ‘sömürülmesiyle’ kurulduğunu hatırlatan Seba, “Trump’ın açıklamaları, ABD ve Batıdan medet uman Afrikalıların rüyalarından uyanmasına sebep oldu. Uykudakilerin uyanmasını sağladığınız için teşekkür ederiz” diye konuştu. Barack Obama’nın 8 yıllık başkanlığı döneminde de insanların ABD’nin demokrasi ülkesi olduğuna inandırılarak uyutulduğuna dikkati çeken Beninli aktivist, “Halefi Trump’ın da yaptıkları gösteriyor ki biz Afrikalılar bize sahip çıkmadıkça kimse sahip çıkmaz” ifadesini kullandı. Öte yandan, ABD’deki Haitililer ülkelerine hakaret eden Trump’a karşı Miami’de protesto gösterisi düzenledi. Eylemciler, Başkan’dan özür dilemesini istedi.

BAŞKAN’IN AKIL SAĞLIĞI YERİNDE!

Beyaz Saray’daki bir yılına ilişkin henüz yayımlanan ve Michael Wolff tarafından kaleme alınan “Ateş ve Öfke” başlıklı kitapta akli sağlığının iyi olmadığının iddia edilmesi üzerine Trump ilk kez ‘başkanlık muayenesi’nden geçti. Virginia eyaletinde bulunan Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’ndeki muayenenin ardından açıklama yapan Dr. Ronny Jackson, “Başkanın muayenesi mükemmel geçti” ifadesini kullandı. Trump’ın hangi konularda muayene bilinmiyor ancak fizyolojik sağlığından ziyade psikolojik sağlığının incelenmesi gerektiği tartışılıyor.      

Panama elçisinden istifa kararı

Trump’ın bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenler için kullandığı “pislik çukuru ülkelerden geliyorlar” ifadesi sonrası Panama’da görev yapan ABD Büyükelçisi John Feeley görevinden istifa ettiğini açıkladı. Feeley, Dışişleri’ne sunduğu istifa mektubunda, ilkeleri gereği Trump yönetimine hizmet edemeyeceğini belirtti. Feeley’nin mektubunda, “Bir takım politikalara katılmasam bile başkana, bağlılıkla hizmet edeceğime dair bir yemin etmiştim. Bunu yapamayacağıma kanaat getirirsem onuruma yakışanın istifa etmek olacağını dile getirmiştim. Şimdi bunun zamanı geldi” ifadelerine yer verdi.