17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Tüfenkci: Demokrasinin hakim olduğu Kanada Gülen'in ilticasını kabul etmez

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Kanada'ya iltica edebileceği iddiasına ilişkin, 'Demokrasinin hakim olduğu Kanada buna izin vermez diye tahmin ediyoruz.' dedi.

NIAGARA FALLS (AA)19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tüfenkci: Demokrasinin hakim olduğu Kanada Gülen'in ilticasını kabul etmez

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in Kanada'ya iltica edebileceği iddiasına ilişkin, "Eğer demokrasinin, eğer özgürlüğün, eğer hukukun hakim olduğu bir ülkeyse, kendi ülkesinde sivil, asker, polis ayrımı yapmadan 241 kişiyi gözünü kırpmadan katleden bir örgütün başının, demokrasinin hakim olduğu bir ülkede yer almaması gerektiğini düşünüyoruz. Kanada da buna izin vermez diye tahmin ediyoruz." dedi.

ABD'de temaslarını sürdüren Tüfenkci, programının dünkü bölümünde bu ülkenin Kanada sınırındaki gümrük ve güvenlik uygulamalarını inceledi.

İncelemelerinin ardından Niagara Şelaleleri'nin Kanada tarafına geçen Tüfenkci, ülkede yatırım ve ticaret yapan Türk iş adamları ile yemekli toplantıda bir araya geldi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanada-ABD sınırındaki gümrük ve güvenlik uygulamalarının, dünyadaki en iyilerden biri olduğunu belirtti.

Bu sınırdaki uygulamalardan bazılarını Türkiye'de hayata geçirebileceklerini anlatan Tüfenkci, "Amacımız, Türkiye'nin sınır geçişlerini daha güvenli hale getirmek. Aynı zamanda kolay ve kontrollü geçişle de ticaretimizin önünü açmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, Türkiye-Kanada ilişkilerinin son yıllarda ivme kazanarak gelişmesini sürdürdüğünü vurguladı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den ayrılması halinde sığınabileceği ülkelerden birinin Kanada olduğu iddiasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, şunları söyledi:

"Öncelikle Kanada'yı dostumuz olarak görüyoruz. Bizden önce Kanada bunu kabul etmez diye düşünüyoruz çünkü eğer demokrasinin, eğer özgürlüğün, eğer hukukun hakim olduğu bir ülkeyse, kendi ülkesinde sivil, asker, polis ayrımı yapmadan 241 kişiyi gözünü kırpmadan katleden bir örgütün başının, demokrasinin hakim olduğu bir ülkede yer almaması gerektiğini düşünüyoruz. Kanada da buna izin vermez diye tahmin ediyoruz."

FETÖ ile mücadelede çok hassas davrandıklarına dikkati çeken Tüfenkci, bunun için gümrüklerde çok sıkı önlemler aldıklarını aktardı.

Bazı ihracatçıların yakınmalarına rağmen gümrüklerde önlem almayı sürdüreceklerini kaydeden Tüfenkci, "İsim ve kılık değiştirmelerle kaçak girişler de dahil her türlü teknolojik altyapıyı ve istihbaratı kullanarak bu tür geçişleri önleme noktasında ciddi tedbirler aldık. Bu noktada hiçbir yasa dışı geçişe izin vermedik, vermeyiz de." diye konuştu.