23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Tunus'ta çıkan olaylarda yüzlerce kişi gözaltına alındı

Tunus'taki hayat pahalılığı protestolarında gözaltına alınan kişi sayısının 773'e yükseldiği ve bu kişilerin yarıdan fazlasının 20 ila 30 yaşında olduğu belirtildi.

AA12 Ocak 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tunus'ta çıkan olaylarda yüzlerce kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halife eş-Şiybani, yerel basına yaptığı açıklamada, hafta başından bu yana devam eden protestolarda gözaltı sayısının 773'e ulaştığını söyledi.

Gözaltına alınanların yüzde 54,9'unun 20-30 yaş aralığında olduğunu aktaran Şiybani, önceki günlere göre dün akşamın daha sakin geçtiğini ve şiddet olaylarının nispeten azaldığını dile getirdi.

Olayların başlangıcından bugüne meydana zarara değinen Şiybani, güvenlik güçlerine ait 88 aracın, bir karakolun ve Kasrine vilayetinde bir emniyet binasının yakıldığı bilgisini paylaştı.

Pazartesiden bu yana devam eden gösterilerin sakinleşmesine rağmen bazı gruplar bugün için yine ülke genelinde geniş katılımlı gösteri çağrısı yaptı.

- Yılbaşında gelen zamlar

Tunus'ta hükümet, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) talepleri çerçevesinde cari açığı azaltmak amacıyla 2018 yılı bütçe yasasıyla çok sayıda kemer sıkma önlemi aldı. Yılbaşında yeni bütçe yasasının hayata geçmesinin ardından yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1 artırıldı. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik kesintilerinde çalışandan ve işverenden alınan vergilere yüzde 1 zam yapıldı.

Hükümet özellikle lüks tüketim malları ile Tunuslu üreticileri korumak için ithalatın birçok kalemine de ek vergiler uygulamaya başladı. Tüm bu vergiler, piyasalarda akaryakıttan gıdaya, konuttan hizmetlere birçok kalemde zamlara yol açtı.

Pazartesi başlayan gösteriler, bir kişinin hayatını kaybetmesiyle giderek ivme kazanmıştı. Üç gün boyunca Tunus geneline ve başkentin bazı mahallelerine kadar yayılan gösterilerin bazılarında yağma, yol kapatma, yakma, kamu ve özel mülke zarar verme gibi şiddet olayları yaşanmıştı. Buna karşın, güvenlik güçlerinin protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahaleleri görülmüştü.

Tunus Savunma Bakanlığ'ının ülkedeki protestolar nedeniyle kritik devlet binalarını korumak üzere 2 binden fazla asker görevlendirdiği bildirilmişti.