25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bakan Çelik: Türkiye karşıtlığı ırkçılık matruşkası

AB Bakanı Çelik, hukuk devleti ve ifade hürriyeti konularındaki fasılları açma çağrısında bulunarak “Bir siyasi matruşka. Türkiye karşıtlığının arkasında ırkçılık var” dedi.

6 Aralık 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bakan Çelik: Türkiye karşıtlığı ırkçılık matruşkası

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa’da ırkçılığın yükselişine karşı hep beraber mücadele edilmesi gerektiğini belirterek  “Bir siyasi ‘matruşka’ oluşturdular. Türkiye karşıtlığını kaldırın altından İslamafobi çıkıyor, kaldırın ırkçılık çıkıyor, yabancı düşmanlığı çıkıyor”  dedi. Çelik Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 35. Toplantısı’nda, Türkiye’nin tarih boyunca bir Avrupa devleti ve yüzyıldır da güçlü bir Avrupa demokrasisi olduğunu söyledi.

FASILLARI AÇALIM 

Çelik, hukuk devleti ve ifade hürriyeti konularındaki fasıllar hakkında çok hassas olduklarını belirterek, “Açık ve net şekilde çağrı yapıyorum. Bu konulardaki fasılları açalım. 23. ve 24. fasılları açalım. Fasılları açalım ve bunları resmi bir şekilde konuşalım. Çünkü bunlar müzakerelerin kalbidir” dedi. Çelik, Türkiye’nin Ortadoğu’da yaptığı operasyonların kendi ulusal güvenliğini sağlamak için olduğu kadar AB’nin ve NATO’nun da güvenliği sağlamak için olduğunu kaydetti. Bu noktada Türkiye ile AB arasında güçlü köprülerin kurulması gerektiğini dikkat çeken Çelik, “Biz AB’nin siyasilerine, kurumlarına bunu teklif ediyoruz. Gelin daha çok  konuşalım, daha çok işbirliği yapalım” diye konuştu.Irak ve Suriye’deki gelişmeleri hep birlikte gördüklerini ve dünyanın gözünün önünde Halep’te insanlığın yok edildiğini ifade eden Çelik, şu değerlendirmede bulundu: “Musul’dan bahsediyoruz, Rakka’dan bahsediyoruz. Ama demokrasinin beşiği AB topraklarında bizi çok kaygılandıran gelişmeler var. Aşırı sağın, ırkçılığın yükselişine karşı hep beraber mücadele etmemiz lazım. Bir siyasi ‘matruşka’ oluşturdular. Hemen hemen Avrupa’daki her seçimde Türkiye karşıtlığı yaşanıyor. Türkiye karşıtlığının arkasında aslında ırkçılık yaşıyor. Türkiye karşıtlığını kaldırın altından İslamafobi çıkıyor, kaldırın ırkçılık çıkıyor, yabancı düşmanlığı çıkıyor. Ama en kökenine inin bunu yapanlar esasında Avrupa düşmanıdır. Avrupa’nın temsil ettiği demokrasi, insan hakları gibi değerlere karşıdırlar.”

IRKÇILIK AB’DE OLMAMALI

“Ana akım siyasetçiler bu aşırı sağ akımlarla yarışmak için çeşitli seçimlerde zaman zaman Türkiye karşıtlığına prim veriyorlar” diyen Çelik şunları kaydetti: “Bu demokrasiyi korumuyor, aşırı sağın daha çok güçlenmesini sağlıyor. Türkiye karşıtlığı hiçbir yerde seçim kazanamıyor. Brexit sürecinde Türkiye karşıtlığı yapıldı onu yapanlar kaybettiler. Son Almanya’daki yerel seçimlerde aynısı oldu, Avusturya’da aynı şey gerçekleşti. İtalya’daki referandum ya da Avusturya’daki seçimler Türkiye’nin AB üyeliğini ne ilgilendiriyor diye düşünülebilir. Ama biz çok ilgiliyiz. AB üyesi olmasak da kendimizi Avrupa’nın geleceğinden sorumlu hissediyoruz. Biz Avrupa’da misafir değiliz evsahibiyiz. 500 yıldır Avrupa’dayız ve güçlü bir Avrupa devleti olduğumuz konusunda hiçbir tartışma yok. Biz AB üyesi olsak da olmasak da biz AB’nin temel siyasi değerlere bağlı ve birlik olmasını arzu ediyoruz. Irkçılıkla, aşırı sağla bunun etkisi haline girmiş bir AB olmamalıdır.” 

Endişelerinizi anlıyoruz 

AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Christian Berger de “Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası endişelerini anlıyoruz.  AB’nin yeterince erken reaksiyon göstermediğiyle ilgili endişeyi anlıyoruz” dedi. Berger, Türkiye’yi hala son derece önemli bir ortak ve aktör olarak gördüklerini ifade ederek bu bölgede Türkiye’siz herhangi bir şey yapmanın mümkün olmadığını söyledi.