20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Nefret ektiler hüsran biçtiler

Merkel ve koalisyon ortağı Schulz’un Türkiye düşmanlığı üzerinden nefret söylemleri aşırı sağcılara yaradı. Neonaziler, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Meclis’e girdi.

25 Eylül 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Nefret ektiler hüsran biçtiler

Seçim kampanyalarını Türkiye düşmanlığı üzerine kuran Başbakan Angela Merkel ile koalisyon ortağı SPD Lideri Martin Schulz’un aşırı sağcı söylemleri Neonazilerin ekmeğine yağ sürdü. Aşırı sağcılar  seçimde tarihi bir başarı elde etti. Türk kökenli 720 bin Alman vatandaşının da oy kullandığı seçimde  Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar’ın (CDU/CSU) oy oranı 2013’e göre 9 puan geriledi. Yüzde 75 katılımın olduğu seçimde CDU yüzde 32,5 oy alarak 1949’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Türkiye ve Erdoğan düşmanlığıyla oy toplamaya çalışan ancak ağır yenilgi alan bir diğer siyasetçi ise Martin Schulz oldu. Schulz’un Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) oyu yüzde 21’de kaldı. SDP’de ise 2013’e göre yüzde 4.6 geriledi. Sosyal Demokratlar ayrıca İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en düşük seviyeye indi.

ZAFER AŞIRI SAĞIN

Irkçı söylemlerin yükseldiği ülkede zafer ise yabancı ve Müslüman düşmanı parti Almanya İçin Alternatif’in (AfD)  oldu. 2013’te yüzde 5’lik barajın altında kalan AfD bu seçimde yüzde 13,5 oy alarak üçüncülüğe yükseldi. Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 10,5 oranında oy almayı başardı. Cem Özdemir’in genel başkanlığını yaptığı Yeşiller ise yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer aldı. Terör örgütü PKK’ya verdiği destekle öne çıkan Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak Meclis’e girdi.

TEK SEÇENEK KOALİSYON

Seçimde alınan oylara göre Federal Meclis’te CDU/CSU 217, SPD 134, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 62 ve Sol Parti 60 milletvekili ile temsil edilecek. Bu sonuçların ardından hükümet kurmak için 316 vekile ihtiyaç duyan Merkel ya Sosyal Demokratlar ile yine büyük koalisyona devam edecek ya da Yeşiller ve FDP ile üçlü koalisyon kuracak. 

SPD HÜKÜMETTE YOK

Ancak girdiği ilk seçimde hezimet yaşayan Schulz’un muhalefette kalacaklarını açıklaması Merkel’in önünde iki seçenek bıraktı. Şansölye, ya Yeşiller ve Hür Demokratlarla hükümeti kurarak yoluna devam edecek ya da erken seçim kararı alacak… Seçim öncesi kırmızı çizgilerini açıklayan Merkel, Sol Parti ve AfD ile kesinlikle hükümet kurmayacağını duyurmuştu. Yeşiller ve FDP’li koalisyon durumunda Cem Özdemir’in Dışişleri Bakanı olma ihtimali doğacak. 

Almanya’da aşırı sağcı partinin 2. Dünya Savaşı sonrası Meclis’e girmesi bu seçimin en önemli sonucu olarak ortaya çıktı. AfD’nin 13,5 oranında oy alması ülkede şok etkisi yaptı. Bundestag’da 88 sandalyeye sahip olacak AfD bundan sonra Almanya’ya yön verecek partilerden biri olacak. Aşırı sağcı partinin büyük çıkış yapmasında Merkel ve Schulz’un aşırı sağa yaklaşan Türkiye karşıtı söylemleri ile iç güvenlikteki sıkıntıların etkili olduğu ifade ediliyor. Neonazilerin de bu durumda istifade ederek seçmeni etkisi altına aldığı vurgulanıyor.

TEHDİT ETTİ...

Neonazilerin hızlı yükselişi Almanya’nın gerçek sorunlarıyla yüzleşmesi gerektiği gerçeğini de bir kez daha ortaya koydu. Neonazi AfD’nin Lideri Alexander Gauland, seçim sonuçlarını Almanya için dönüm noktası olarak niteleyerek, “Biz bu ülkeyi değiştireceğiz. Bugün büyük bir gün” sözleriyle ırkçı tehdidi gözler önüne serdi. Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, de AfD’yi “tarihi başarısından” dolayı kutladı ve “Bu, Avrupa halklarının uyanışının yeni bir sembolüdür” ifadelerini kullandı. 

Türk seçmenden tepki oyu

almanya’da oy kullanım işlemi sırasında bir Türk seçmen pusulaya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adını yazdı. Pusulaya bıraktığı notta Erdoğan’ın “Türkiye düşmanlarına oy vermeyin” uyarılarını hatırlatan Türk seçmen, “Cumhurbaşkanım, sandık başında seçim pusulasında Türkiye’ye dostluğu destekleyen bir parti bulamadım. Bunun için adınızı yazarak tepkimi gösterdim” yazdı.

Merkel, AfD tehlikesine dikkat çekti

almanya Başbakanı Angela Merkel, seçime ilişkin ilk değerlendirmesinde stratejik hedeflere ulaştıklarını belirterek, “CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) olarak en güçlü birliğiz. Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz” diye konuştu. AfD’nin Meclis’e girmesiyle yeni bir görevle karşı karşıya olduklarına dikkati çeken Merkel, “Bu konuda kapsamlı bir analiz yapacağız. Çünkü, AfD’ye giden seçmenleri tekrar kazanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.