18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Uganda, Kenya ile arasında bulunan gölde devriye gezen 3 Kenyalı polis ve 4 balıkçıyı gözaltına aldı

Uganda, Kenya ile arasında uzun yıllardır sınır anlaşmazlığının yaşandığı Viktorya Gölü'ndeki 7 Kenyalıyı gözaltına aldı.

AA12 Haziran 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Uganda, Kenya ile arasında bulunan gölde devriye gezen 3 Kenyalı polis ve 4 balıkçıyı gözaltına aldı

Kenya basınında yer alan habere göre, Ugandalı polisler, Viktorya Gölü'ndeki Mageta ve Hama Adaları yakınlarında devriye gezen 8 kişilik Kenya polisinden üçünü gözaltına aldı.

Haberde ifadelerine yer verilen Kenya'nın Siaya eyaleti Emniyet Müdürü Patrick Lumumba, polislerle Uganda suları içerisinde balıkçılık yapan 4 Kenyalı balıkçının da zorla götürüldüğünü bildirdi.

Uganda askerlerinin ağır silahlı olduğunu belirten Lumamba, askerlerin ayrıca çevredeki 5 Kenya botunu ele geçirerek botların motorlarını söküp aldığını aktardı.

Öte yandan görgü tanıkları polis memurlarının silahlarına el konulduğunu ve cep telefonlarının toplandığını anlattı.

Uganda'dan ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Doğu Afrika ülkeleri Kenya, Uganda ve Tanzanya'yı çevreleyen 68 bin metrekare büyüklüğündeki Viktorya Gölü'nde 2009'dan bu yana Kenya ile Uganda arasında anlaşmazlık yaşanıyor.

Zengin balık kaynağına sahip Viktorya Gölü, her iki ülkeden de balıkçıların geçim kapısı. İki ülke, gölde bulunan Nil levreğini hem tüketiyor hem de ABD, Avrupa ve Ortadoğu'ya ihraç ediyor.

Adayı çevreleyen sularda balıkçılık yapan Kenyalılar, Uganda sınırına geçtikleri ve kural ihlali yaptıkları gerekçesiyle Ugandalı güvenlik görevlileri tarafından ara ara gözaltına alınıyor.

Uganda, Kenya'nın aksine, gölde özel ordu birliklerinden oluşan tam teçhizatlı birlikler bulunduruyor.