19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Washington’ın yeni güvenlik patronu McMaster Iraklı Lawrance

Irak işgali sıra-sında askerlerine ‘Telaferlilere hacı demeyi’ zorunlu hale getiren ve tarih kitabı okutturan McMaster, sos-yolojik dengeleri iyi analiz etmesiyle biliniyor.

22 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Washington’ın yeni güvenlik patronu McMaster Iraklı Lawrance

ABD’de Başkan Donald Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine Korgeneral Herbert Raymond McMaster’i getirdi. Florida’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Trump, ‘muhteşem bir yetenek ve deneyim adamı’ olarak tanımladığı McMaster’ı, Mike Flynn yerine bu göreve getirdiğini açıkladı. Flynn, resmi görevde bulunmamasına rağmen Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile telefon görüşmeleri gerçekleştirerek diplomasi yürüttüğü ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanılttığı için istifa etmek zorunda kalmıştı. Basın mensuplarına kısa bir demeç veren ABD Ordusu Kapasite Entegrasyon Merkezi Direktörü Korgeneral McMaster da, Amerikan ulusuna hizmet etmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek Başkan’a teşekkür etti.

TİME 100’DE

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı McMaster, geçmişte gösterdiği askeri başarılar ve teori üzerine yazdıkları ile dikkat çekiyor. Amerikan tarihi alanında doktora sahibi McMaster, 2014 yılında Time dergisi tarafından ‘en etkili 100 kişi’ arasında gösterildi.

Vietnam üzerine kitap yazdı

Korgeneral Herbert Raymond McMaster, ‘Dereliction of Duty’ (Görevi İhmal) adlı kitabını 1997’de yayımladı. Vietnam Savaşı’nda üst düzey komutanları ABD Başkanlarına yaranmakla suçlayan kitabında McMaster, ‘siyasi liderler ile ulusal çıkarların örtüşmediği takdirde savaşların kaybedileceği’ tezini işledi. 

Ukrayna’ya gizli ziyaretler

Ukrayna’nın doğusunda Rus işgalinin ardından McMaster, Moskova’nın askeri metotlarını incelemek için özel bir çalışma yürüttü. ‘Rusya’nın Savaşında Yeni Jenerasyon’ isimli projesi kapsamında McMaster’ın ekibi, Ukrayna’ya sayısız gizli ziyaret gerçekleştirdi. 

Zerkavi ile karşı karşıya

Telafer’de görev yaptığı sırada McMaster, ilk kez terör örgütü DEAŞ’ın liderleriyle karşı karşıya geldi. O dönemde örgütün öncülü olarak bilinen Musa Ebu Zerkavi’nin Irak El Kaidesi Telafer’deki etkin güçlerden biriydi.