20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Yazan bin Selman oynayan Hariri

Riyad’da alıkonulduğu iddia edilen Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin, istifasının ardından verdiği ilk röportaja, kamera arkasında sufle verir gibi duran şüpheli bir adam damga vurdu.

14 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yazan bin Selman oynayan Hariri

Lübnan’ın istifa eden Başbakanı Saad Hariri’nin önceki gün partisine yakın Future TV’ye verdiği mülakat sırasındaki gergin hal ve hareketleri; Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da alıkonulduğu iddialarını güçlendirdi. AP’nin haberine göre de, Hariri’nin, sürekli, mülakat esnasında sunucu Paula Yakupyan’ın arkasında bulunan odaya doğru bakması, birileri tarafından izlenip yönlendirildiği izlenimi yarattı. Kameranın kısa süreliğine yakaladığı detaya göre de, arkada elinde bazı kağıtlar tutan bir adam görülüyor. Başbakan’ın el işaretiyle görüntüden çıkan adam, canlı yayın esnasında tedirginliğe neden oluyor. Hariri’yi gergin gören Yakupyan, kameraların kendisini çektiği sırada suyunu Lübnanlı lidere uzatıyor.

AVN İYİMSER KALDI

Görüntülerin ardından sosyal medyada dedikoduların yayılması üzerine konuya değinen Başbakan Saad Hariri, şahsın kendi ekibinden olduğunu ve Lübnan’daki son gelişmeleri aktardığını söyleyerek durumu kurtarmaya çalıştı. Durumunu belli etmemeye çalışan Hariri “Beni yordunuz” sözüyle geçiştirmeye çalışsa da ağlamaklı olduğu net biçimde gözlendi. Lübnan Başbakanı bu röportajında “Burada özgürüm. Yarın istesem, seyahat edebilirim. Ülkeme olumlu bir şok yaşatmak istedik. Yakında döneceğim. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı kardeşim gibi görüyorum” demişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Riyad’da zorla tutulduğunu düşündüğü ve istifasını kabul etmediği Hariri’nin ülkesine geri döneceğini duyurması sonrası yaptığı açıklamada “Başlatılan ulusal ve diplomatik kampanya olumlu sonuç verdi” ifadelerini kullandı.

PARİS VİZESİ ÇIKMADI

Katar’a yakın Londra merkezli haber sitesi The NewArab’a bilgi veren Saad Hariri’ye yakın bir kaynak, Future TV’deki yayının ve söylenenlerin Riyad’daki yetkililer tarafından belirlendiğini bildirdi. Hariri’nin gerginliğinden doğan şüpheleri doğrulayan açıklamalarda bulunan kaynak, “Suudi otoriteler kendisine ‘Bizimle misin Hizbullah’la mı? Eğer bizimleysen istifa edip İran ve Hizbullah’a savaş açmalısın’ dedi. Ayrıca Hariri Fransa’ya giderek bir Lübnan kanalına röportaj vermek için izin istedi fakat bu, bin Selman tarafından reddedildi” şeklinde bilgiler verdi.

Fransa Lübnan krizine müdahil oluyor

‘Başbakan’ın hareket özgürlüğü olmalı’

İstifa etmesine rağmen ülkesine dönmeyen ve Suudi Arabistan’da alıkonulduğu iddia edilen Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin durumuna ilişkin konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, liderlerin hareket özgürlüğü olması gerektiğini söyledi. AB ülkeleri Dışişleri Bakanları’nın toplantısına katılmak üzere gittiği Brüksel’de konuşan Le Drian, Hariri’nin önceki gün Future TV’ye verdiği röportajda özgür olduğuna dair açıklamasını değerlendirdi. “Ona inanmamak için bir nedenimiz yok. Ancak Lübnan konusunda siyasi bir çözüm olması için tüm siyasi liderlerin tamamen hareket özgürlüğünün olması önemli ve içişlerine karışılmaması temel bir ilke” diyen Le Drian, Fransa’nın Lübnan’ın bütünlüğü ve istikrarı konusunda endişeli olduğunu ifade etti.