23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yemen’de Türk gemisine faili meçhul füze

Rusya’dan Yemen’e buğday taşıyan Türk gemisi, nereden geldiği belli olmayan bir füze tarafından hedef alındı. Gemiye yönelik hava saldırısında tüm oklar Suudi güçlerini gösterirken, Beyaz Saray’ın olaydan İran destekli milisleri sorumlu tutarak yıllar sonra ilk defa Türkiye için ‘endişelenmesi’ dikkat çekti.

ŞERİF EGEMEN AHMET28 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yemen’de Türk gemisine faili meçhul füze

İnce Denizcilik’e ait ‘İnce İnebolu’ isimli Türk gemisi, 10 Mayıs’ta, Rusya’dan Yemen’e buğday götürdüğü sırada şüpheli bir saldırıya uğradı. Suudi askerleri gemiyi basıp kendi limanlarına götürürken, bölgede asayişten sorumlu Riyad öncülüğündeki Arap koalisyonu, olaydan tam 12 gün sonra açıklama yaparak, Tahran destekli Husi milislerini suçladı. Yemen Kızıldeniz Liman İşletmeleri olayın faili olarak Riyad’ı işaret ederken, ABD 25 Mayıs’ta saldırı nedeniyle kaygılı olduklarını duyurdu.

İLETİŞİMİNİ KESTİLER 

Suudi koalisyonunun bilgisi dahilinde Yemen sahilinden 70 mil açıkta bekleyen Türk gemisi hedef alındı. Olayın ardından Reuters’a konuşan Yemenli kaynaklar gemide bir patlamanın gerçekleştiğini bildirirken, anında İnce İnebolu’ya çıkarma yapan Suudi askerleri aracı kendi topraklarındaki Gizan Limanı’na yanaştırdı. Tüm mürettebatın tahliye edildiği gemiye ilişkin İnce Denizcilik’ten yapılan açıklamada “Gemideki askerler dışarı ile iletişim kurulmaması yönünde talimat vermişlerdir” denildi. MaritimeBulletin’in haberine göre Suudi donanması, koalisyon güçlerinin bilgisi dahilinde bölgede ilerleyen gemiden acilen durarak ‘rutin aramaya’ izin vermesini talep etti. 

KAPTAN DİRENDİ

İnebolu’nun kaptanı, 8 Mayıs’ta Cibuti Limanı’nda arandıklarını ve bütün tankları kontrol edildiğini belirterek emri reddetti. Bunun üzerine Türk gemisi ‘nereden geldiği bilinmeyen bir füze’ ile vuruldu. İnce Denizcilik’in gemi kaptanının çektiği fotoğrafları servis etmesinin ardından olayın bir saldırı olduğu anlaşılınca Arap koalisyonu, 22 Mayıs’ta, “Yemen’de El-Hudeyde limanını kontrol eden İran destekli Husilerin Kızıldeniz’de buğday taşıyan Türk gemisine füze fırlattığını” açıkladı.

ZAMANLAMA MANİDAR

Koalisyonun açıklamasının üzerine Beyaz Saray, apar topar bir basın bildirisi kaleme alarak, Türk gemisine yapılan saldırı dolayısıyla endişeli olduklarını duyurdu ve İran’ı suçladı. Tüm okların Suudileri gösterdiği olayın Arap koalisyonu ve ABD tarafından dünyaya servis edilmesi üzerine Türk Dışişleri, hiçbir tarafı hedef göstermeden, saldırıyı incelediklerini ifade etti. Yemen Kızıldeniz Limanı İşletmesi, bölgeden Suudi Donanması’nın sorumlu olduğuna vurgulayarak Riyad’ı hedef gösterirken, şüpheli açıklamalarla dolu olayın Körfez ile ABD’nin İran’la mücadeleyi derinleştirdiği zamana denk gelmesi dikkat çekti.

Türkiye-İran ilişkilerine kumpas mı?

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki Körfez ülkeleri ile ABD’nin, İran’a karşı geniş çaplı bir mücadele başlattığı biliniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan ülkesini çekerek düğmeye bastığı süreç, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 12 şartlı savaş ilanı ile devam ederken, Beyaz Saray bölge ülkelerini yanına çekmeye çalışıyor. Suriye ve Irak’taki dengeler düşünüldüğünde Washington’ın ‘İran’da rejim değişikliği projesinin’ başarıya ulaşması için Tahran karşıtı cepheye Türkiye’nin de dahil edilmesi gerekiyor. Beyaz Saray Türkiye ile İran’ı yakınlaştıran Astana sürecinden rahatsızlık duyduğunu gizlemezken, Trump yönetimi iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi için yeni bir krize ihtiyaç duyuyor.