25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yeryüzü cehennemi!

BMGK’nın bir aylık ateşkes kararına rağmen Suriye’de muhaliflerin denetimindeki Doğu Guta’ya hava saldırılarını sürdüren Esad rejimi, dün de 16 sivili katletti. Son 9 günde 530 sivil hayatını kaybederken BM Genel Sekreteri Guterres, bölgeyi ‘yeryüzü cehennemi’ olarak nitelendirdi.

27 Şubat 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yeryüzü  cehennemi!

Birlemiş Milletler Doğu Guta’yı böyle tanımladı: Yeryüzü cehennemi!

 

uriye’de abluka altında tuttuğu muhaliflerin denetimindeki Doğu Guta bölgesini bir haftadır bombalayan Esad rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bir aylık insani ateşkes kararını havadan ve karadan yürüttüğü operasyonla delmeye devam ediyor. Eş-Şifoniye beldesine önceki gece klor gazıyla saldıran rejim milisleri, dün de bombardımanı sürdürdü. Sivil savunma yetkilileri Rihan, Duma ve Haresta’yı hedef alan bombardımanda 16 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Böylece Doğu Guta’da BMGK kararından sonra öldürülen sivil sayısı 21’e, ulaştı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 9 gündür aralıksız devam eden hava saldırılarında 130’u çocuk olmak üzere en az 530 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

‘ATEŞİ SÖNDÜRELİM’

BMGK kararına rağmen bir türlü işlemeyen ateşkes sürecine ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Doğu Guta’yı ‘yeryüzündeki cehennem’ olarak nitelendirdi ve saldırıların kurumun itibarını etkilediğini belirtti. İsviçre’de katıldığı BM İnsan Hakları Konseyinin 37’nci Oturumunda konuşan Guterres, bir aylık ‘insani ateşkes’ kararının uygulanması halinde anlam kazanacağını vurgulayarak “Yeryüzündeki bu cehennemi durdurmak için tam zamanı” dedi. Gutalı sivillerin daha fazla dayanamayacağını kaydeden Guterres, 400 bin kişiye acil, güvenli ve sürekli olarak insani yardım verilmesi ve yaralılar ile hastaların tahliyesi için BM’nin göreve hazır olduğunu dile getirdi.

‘ZULÜM MODA OLDU’ 

Guterres’ten sonra söz alan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin ise ateşkes kararı lobi faaliyetleriyle alabildiklerini ve bunun uygulanmasında ısrarcı olduklarını söyledi. “Doğu Guta’da hava saldırıları bu sabah devam ettiği içi  ihtiyatlı davranmamız için her türlü sebebimiz var” diyen Hüseyin, temel özgürlüklerin dünyanın her yerinde gerilemeye başladığına dikkat çekerek “Zulüm bugün tekrar moda oldu” ifadesini kullandı. Öte yandan, önceki gün Fransa lideri Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Doğu Guta konusunu masaya yatırmak üzere ulusal güvenlik konseyini topladığı ifade edildi.

KATAR’DAN GUTA’YA YARDIM ELİ

Doğu Gutalıların Esad’ın saldırıları karşısında “Arap ülkeleri nerede?” çığlığı Doha’dan duyuldu. Katar, Guta’daki sivillere 540 bin dolarlık yardım paketi göndereceğini açıkladı. Açlıkla savaşan sivillere yollanacak pakette 34 bin 500 gıda malzemesi yer alacak.

KIRMIZI ÇİZGİ İHLAL EDİLDİ

Suriye’de Şam yönetimine müdahale için kimyasal silah kullanımını ‘kırmızı çizgi’ olarak belirleyen Batı’nın ilkeleri bir kez daha ayaklar altına alındı. Rejimin önceki gece Doğu Guta’nın Eş-Şifoniye beldesine kimyasal silahla düzenlediği saldırıya ilişkin açıklama yapan Suriyeli doktorlar bir çocuğun maruz kaldığı klor gazı sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Fransız AFP’ya konuşan Gutalı doktor Yakup, “Hastaneye getirilen bir çocuk kimyasalın yol açtığı nefes darlığı sonucu yaşamını yitirdi” dedi. BBC’ye açıklama yapan yardım kuruluşu Suriye Amerikan Medikal Topluluğu da 13 kişinin yaralandığı bilgisini verdi. 

İranlı vekil Tahran’a isyan etti

Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde rejimin yaptığı katliamlara Esad’ın müttefiki İran’dan sert tepki geldi. İran Meclisi Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki Guta’da olanları görmeyen ülke medyasını ve yöneticilerini Müslümanların çığlığını duymamakla suçladı. Twitter’dan açıklama yapan Sadıki, “Doğu Guta’da Müslümanlar katlediliyor fakat bizim resmi medyamızda hiç yansıtılmıyor. Medyamız da yöneticilerimiz gibi suskun” ifadelerini kullandı. Suriye’de Beşşar Esa d rejiminin ablukasındaki Doğu Guta bölgesinde 14 Kasım 2017’den bu yana düzenlenen hava ve kara saldırılarında 1100’ü aşkın sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.