25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

ABD'deki teknoloji transferleri uygulamaları anlatıldı

Ege Bölgesinde önemli projelere imza atan ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu(ÜSİMP)'nun temsil eden Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (EBİLTEM), Üniversite Teknoloji Transfer Merkezleri Yöneticileri Derneği(AUTM) ile yaptığı işbirliği kapsamında bir seminer gerçekleştirdi.

İZMİR/STAR11 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ABD'deki teknoloji transferleri uygulamaları anlatıldı
"Teknoloji Transfer Ofislerinin ABD'deki Durumu ve Üniversiteler Üzerindeki Etkisi" konulu seminerde transfer ofislerinin genel durumunu hakkında AUTM Genel Müdürü Vicki Loise bilgi verdi. Seminere Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Attila Silkü, EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, AUTM Genel Müdürü Vicki Loise ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 40'a yakın akademisyen ve uzman katıldı.

"HEDEF, İHRAÇ EDEN ÜLKE OLMAK"
ABD'de faaliyetini sürdüren Üniversite Teknoloji Transfer Merkezleri Yöneticileri Derneği (AUTM) ile Ocak ayında imzalanan protokol ile işbirliğini kuvvetlendiren ÜSİMP yetkilileri, amaçlarının ABD'deki teknoloji ofislerinin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak olduğunu dile getirdi. ÜSİMP adına seminere katılan EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Sukan, yapılan alt yapı çalışmaları ve imzalanan protokol ile "Kullanan ve ithal eden ülke değil, üreten ve ihraç eden" ülke olmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ayrıca yapılan tüm faaliyetleri ÜSİMP adına yürüttüklerini yineleyen Prof. Dr. Sukan, "İşbirliğimiz doğrultusunda ilişkilerimizi sıklaştırarak hedeflerimize ulaşmayı istiyoruz" dedi.

"TEKNOLOJİ TRANSFERİ UZUN SÜREÇLERİ KAPSAR"
Yapılan teknoloji işbirliğinin diğer tarafı olan ve ABD'den katılan AUTM Genel Müdürü Vicki Loise, "Teknoloji transfer uygulamalarında ABD diğer ülkelere göre daha önce başlamıştır. Ancak bu avantaja rağmen üniversitelerde sanayiye yapılan yatırımlar istenilen seviyede değildir. Bu durumu teknolojinin her zaman istenilen seviyeye getirmediğine bağlayabiliriz. Bu durumu olumlu kılmak için uzun bir çalışmaya ve doğru bir stratejiye ihtiyaç vardır. ABD modeli her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Önemli olan bu modeli alırken doğru analiz etmektir. Bence EBİLTEM'in uyguladığı model doğru ve etkili bir modeldir" diye konuştu.

Üniversite Teknolojileri Transfer Merkezleri Yöneticileri Derneği (AUTM), 1974 yılında kamu kaynaklı araştırma sonuçlarının etkin bir şekilde ticarileştirilmesi için üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri yöneticilerinin kurduğu bir dernek. Bugün itibariyle 350 üniversite, araştırma merkezi ve yüzlerce özel şirketi bünyesinde barındırıyor.

Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu(ÜSİMP), ülkemizi ithal eden ülke konumundan ihraç eden konumuna getirmek için üniversiteler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu bir oluşum. 2007 yılında kurulan ÜSİMP'nin 18 genel kurul üyesi, 7 kişilik yürütme kurulu bulunuyor.