19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Akınta deyip geçmeyin

Gözde İzmir Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy›dan kadınlara uyarı: “Önemsenmeyen bir akıntı, rahim kanseri habercisi olabilir...”

19 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Akınta deyip geçmeyin

Gözde İzmir Hastanesi hekimlerinden Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, kadınların önemsemediği vajinal bir akıntının, rahim ağzı kanserinin habercisi olabileceği uyarısında bulundu. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda ölüme en çok yol açan kanser tipi olduğunu belirten Özsoy, hastalığın tedavisi yapıldığı takdirde 5 yıllık ortalama sağ kalım oranının yüzde 92 olduğunu söyledi. 

YAŞ ÖNEMLİ FAKTÖR 

Evli veya cinsel yaşamı aktif olan kadınlarda rahim ağzı kanseri tarama testi olan smear testinin yapılması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, “Bu test sayesinde rahim ağzı kanserini yakalayabiliyoruz. Bu kanser türü, 30 ve 40’lı yaşlarda karşımıza çıkıyor. Diğer kanserlerin oluşumunda birçok neden varken, rahim ağzı kanseri HPV enfeksiyonu sonucu oluşuyor. HPV enfeksiyonuna Türkiye’de çok sık rastlanıyor. 

Bu enfeksiyonun 99 tipinden ikisi (16 -18 tipleri) rahim ağzı kanserinden sorumludur. 

Biz smear veya diğer tarama testlerinde bu iki tipe rastladığımızda, rahim ağzı kanserleri belirtilerinin başladığını düşünürüz. Kadının yaş durumuna göre tedaviye başlanması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.