25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Anadolu’nun Pompeisi’ne UNESCO dopingi 

Aydın’ın Söke ilçesinde, arkeoloji literatüründe “Anadolu’nun Pompeisi” olarak görülen Priene Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil olmasının ardından ziyaretçi sayısını artırdı.

2 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Anadolu’nun Pompeisi’ne UNESCO dopingi 

Söke merkezine 15 kilometre mesafede, Samsun Dağı’nın güney yamacında 370 metre yükseklikte sarp bir kaya üzerine kurulan Priene Antik Kentte kazı çalışmaları, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert başkanlığında yapılıyor. Dünya Miras Geçicisi Listesi’ne 6 Haziran’da dahil edilen antik kent; Athena Tapınağı, tiyatro, Demeter Tapınağı, agora, Zeus Tapınağı, bouleuterion, Yukarı Gymnasion, Aşağı Gymnasion, Mısır Tapınağı, Bizans kilisesi ve konut alanlarıyla dikkati çekiyor. Kentteki en önemli izlerin Helenistik döneme ait olduğunu, Roma ve Bizans dönemine ait yapıların da dikkat çekici olduğuna işaret eden Mert, Priene’de döneminin en modern kent tasarımcılığı örneklerinden birisinin  sergilendiğine işaret etti.  

ZİYARETÇİ ARTTI     

Kazı Başkan Prof. Dr. Mert, “Priene’nin UNESCO Geçici Liste’ye girmesiyle verdiğimiz emeğin karşılığını aldık ve çok mutlu olduk. Bu, antik kentin tanıtımında önemli rol oynayacak. Daha çok ziyaretçi gelmesini bekliyoruz. Son aylardaki verilere göre bu artışı görebiliyoruz. Bundan sonra da asıl listeye girmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.  Müze Müdürlüğünden alınan verilere göre, geçen yıl yaklaşık 10 bin ziyaretçi ağırlayan Priene, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil olmasının ardından yaklaşık 3 ayda 8 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı.