25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Antidepresana uzman uyarısı

Toplumda, psikiyatrik ilaçlara 'uyuşturucu' gözüyle bakılması, pek çok depresyon hastasının ilaçtan uzak durmasını yol açıyor. Psikiyatrist Hancıoğlu, “Hastanın klinisyen hekimin yakın ve düzenli kontrolünde olması gerekir” dedi.

12 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Antidepresana uzman uyarısı

Pskikiyatrist Dr. Mehmet Hancıoğlu, toplumda antidepresan ilaçlara ‘uyuşturucu’ gözüyle bakılmasının,  bazı hastaların ise arkadaş tavsiyesiyle, kontrolsüzce ilaç kullanmasının depresyon tedavisinin önündeki en önemli engel olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Hancıoğlu, “Antidepresan ilaçlar bazı hastalarda aşırı kilo alma, cinsel yaşamda olumsuzluk, aşırı alış veriş yapma, aşırı konuşma gibi yan etkiler gösterebilir. Bu nedenle hastanın klinisyen hekimin yakın ve düzenli kontrolünde olması gerekir” dedi.

Toplumda çok yaygın görülen ‘depresyon /major depresyon’ rahatsızlığında ne zaman ilaç tedavisine başlanması gerektiği sorusuyla çok sık karşılaştıklarını belirten  Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Hancıoğlu, antidepresan kullanımına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

PSİKOTERAPİ DE ÖNEMLİ

İlaçsız, sadece psikoterapi /konuşarak tedavi yöntemiyle iyileşmenin mümkün olup olmadığı sorusunun da sıklıkla sorulduğunu vurgulayan Uzman Dr. Hancıoğlu,  şöyle konuştu: “Toplumda psikiyatrik ilaçlara uyuşturucu gözüyle bakma  stres yaratan hayatın gerçek sorunlarına karşı ilacın yararlı olmayacağı düşüncesi pek çok hastanın ilaçtan kaçınmasına yol açıyor. Diğer taraftan arkadaşının tavsiyesi ile ilaca başlayan ve uzun sürelerle kimseye danışmadan kontrolsüzce kendi kendine ilaç tedavisini sürdürenlere de rastlıyoruz. Antidepresan ilaç kullanmadan sadece psikoterapi ile tedavi edilebilen ‘depresyon’lar oldukça hafif düzeyde yakınmalarda seyreden, kişiler arası ilişkilerdeki krizler ve sorunlarla ilgili olan depresyonlardır. Kişinin günlerinin üçte ikisinde kendisini mutsuz ve karamsar hissettiği, uyku ritminin bozulduğu, işe ve çalışmaya konsantrasyonun bozulduğu, sinirlilik ve alınganlığın arttığı için aile içinde ya da iş ortamında ilişkilerin bozulduğu ‘orta düzey’ depresyon veya suçluluk duyguları, isteksizlik, enerji kaybı, ağır uykusuzluk, aşırı iştahsızlığın görüldüğü ‘ağır düzey’ depresyonlarda ilaç tedavisi gereklidir. Beraberinde psikoterapi de sürdürülmelidir.”

ÖNEMLİ BİR UYARI

Uzm. Dr. Hancıoğlu, antidepresan ilaç tedavisinin 6 ay -1 sene arasında sürdürmenin genel prensip olduğunu kaydetti. Tekrarlayan vakalarda  ya da dirençli vakalarda tedavinin daha uzun sürdürüldüğünü belirten Uzman Dr. Hancıoğlu ilaçların yan etkilerine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde antidepresan ilaçların pek çok hastaya aile hekimi, dahiliye uzmanı, nöroloji, fizik tedavi uzmanlarınca hastada gözlemledikleri depresyon ve başka nevrotik yakınmalar nedeniyle önerildiklerini ve hastaların bu tedavilerden yararlandıklarını görüyoruz. Ancak antidepresan ilaçların bazı hastalarda aşırı kilo alma, istenmeyen cinsel yan etkiler yanı sıra aşırı alış veriş yapma, aşırı konuşma ve aşırı enerjik olma şeklinde  ‘hipomanik’ (hipomani, kişinin psikolojik ve bedensel olarak normalin üzerinde bir canlılık sergilediği, ancak mani kadar da şiddetli olmadığı bir ruh halidir) yan etkiler de gösterebilir. Bu nedenle hastanın klinisyen hekimin yakın ve düzenli kontrolünde olması gereklidir.”