19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bu uyarılara kulak verin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hava Kirliliği Denetim ekipleri, 372 kömür satış yeri ile merkezi sistem kömürlü 499 apartmanda birinci denetimleri tamamlayarak ikinci denetimlere başlandı.

27 Kasım 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bu uyarılara kulak verin!

Büyükşehir yetkilileri, odun ve kömür kullanan vatandaşları, inversiyon dönemlerinde artış gösteren hava kirliliğine karşı uyardı...

lSoba ve kaloriferlerde boyalı ve cilalı malzemeler ile plastik-lastik malzemeleri kesinlikle kullanmayın.

- Baca ve kalorifer temizliklerini düzenli yapın.

- Evlerin çatı, kapı ve pencerelerinde yalıtım yaparak yakıt tüketimini düşürün.

- Kaloriferlerinizi tekniğine uygun yakın.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi Hava Kirliliği Denetim ekipleri, kömür satış yerleri ve merkezi  sistem kömürlü apartmanlarda aralıksız denetim yapıyor. Yıl içinde sürdürülen denetim çalışmaları Eylül ayından itibaren sıklaşıyor ve denetimler kış aylarında 3’e katlanıyor. Kentte satışa sunulan kömürlerin kalite kontrollerini de yapan Büyükşehir Belediyesi, yılda iki kez kömürlerden numune alarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan akredite olmuş laboratuvarlarda analiz ettiriyor.

İzmir Büyükşehir ekipleri, bu sezon 372 adet olan kömür satış yerlerinin birinci denetimlerini tamamladı. İkinci denetimlerde de 78 kömür satış yeri daha denetlendi.   499 adet merkezi sistem kömürlü apartmanda da birinci denetimler tamamlanarak ikinci denetimler başladı. İkinci denetimlerde 146 merkezi sistem kömürlü apartman daha denetlendi. Vatandaşlardan ve apartman yönetimlerinden baca temizliklerini zamanında yaptırmalarını isteyen ekipler, kömür tutuşturmada odun kullanılması ve yakıt özelliği taşımayan boyalı ve cilalı malzemeler ile plastik-lastik malzemelerin kesinlikle kullanılmaması konusunda uyarılar yapıyor.  Binaların, evlerin özellikle çatılarında, kapı ve pencerelerinde yalıtım yapılarak ısınma giderlerinin azaltılması, aynı zamanda daha az yakıt tüketimi sağlanabilir. Baca ve kalorifer temizliklerinin düzenli yapılması ve apartman yöneticilerinin ateşçileri denetleyerek tekniğine uygun kalorifer yakmaları da, hava kirliliğini azaltacak etkenler arasında.

DEĞERLER SINIR DEĞERİNİN ALTINDA

2008 yılında yayınlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde hava kalitesi sınır değerlerinin kademeli olarak azaltıldığını ve AB limit değerlerine uyum sağlanmasının hedeflendiğinin altını çizen yetkililer, “Bir metreküp hava içindeki partükül maddede bir günlük ortalama sınır değer 2010 yılında 220 mikrogram iken 2016’da 80 mikrograma düşürüldü. Meteorolojik olaylar nedeniyle İzmir’de kirlilik değerlerindeki artışlar dışında, değerlerimiz sınır değerlerin altında ve yıllar itibariyle de sürekli düşüş gözlemleniyor” dedi.