23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı 21 Ocak’ta

36. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali heyecanı başladı. 21 Ocak’ta Pamucak Güreş Arenası’ndaki etkinlik öncesi 18-19-20 Ocak’ta II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu düzenlenecek.

14 Ocak 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı 21 Ocak’ta

Dünya basınının yakından takip ettiği, her yıl Türkiye’nin birçok ilinden güreş severin Pamucak Güreş Arenası›na akın ettiği Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali bu yıl 36. kez düzenleniyor. 

Festival seyirci sayısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Dünya Festivaller Kitapçığı’nda da yerini aldı. Dünya basını tarafından takip edilecek 10 etkinlikten biri olarak gösterilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali,  Selçuk Belediyesi’nin yanı sıra Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından gerçekleştirilecek.

FESTİVALDEN ÖNCE SEMPOZYUM

Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak adlandırılan Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali için geri sayım başladı. Heyecan zirvede. Güreş heyecanı bu yıl ikinci kez düzenlenen Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’ndan sonra yaşanacak. 

18- 19- 20 Ocak tarihlerinde düzenlenecek sempozyuma; Hollanda, Fransa, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Sudan ve Cezayir ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katılacak. Sempozyumda bu yıl poster bildiriler de yer alacak. Sempozyum 18 Ocak’ta Selçuk Be     lediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenlerin katılımıyla bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nda sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında deve yetiştiriciliği, deve ırkları ve melezleme, deve sağlığı, hastalıkları ve tedavileri, dünyada ve Türkiye’de devecilik kültürü, deve güreşleri ve yerel yönetim, kültürel miras ve turizm bağlamında Anadolu devecilik kültürü gibi konu başlıkları altında bildirilerin sunumu yapılacak. Sempozyum, Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesinde önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. 

İLÇENİN KİMLİĞİNE HİZMET EDİYOR 

Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun deve güreşlerini bilimsel bir temele oturtacağının yanı sıra, Selçuk’un bilim, sanat ve kültür kenti olma yolunda ilerleyeceğinin de altını çizen Başkan Bakıcı, Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri somut olmayan kültürel miras yolunda emin adımlarla ilerliyor. 

Kentimizin tarihi değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasının yanı sıra ‘Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne de girmesini hedefliyoruz” dedi.  Başkan Bakıcı konuşmasında son olarak Selçuk Efes Deve Güreşleri’nin bugünlere gelmesinde emeği olan tüm belediye başkanları, kamu kurum çalışanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine teşekkür ederek, “Tüm Selçuklular’ı, güreş severleri, deveciliğe ve devecilik kültürüne ilgi duyanları 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’ne davet ediyorum” dedi.

EN SÜSLÜ DEVE YARIŞMASI 

36. SELÇUK Efes Deve Güreşleri Festivali öncesinde bir gelenek haline gelen ‘7. Altın Havan En Süslü Deve Yarışması’ 20 Ocak’ta İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek. II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu önemli sanat etkinliklerine de 17 Ocak’ta elçuk Efes Kent Belleği’nde Doç. Dr. Nurgül Begiç’in ‘Bir Deveden Bir Keçeden’ Sergisi açılacak. Alanında bir ilk olan sergide Doç. Dr. Nurgül Begiç’in deve yününden yapılan keçe çalışmaları sergilenecek. Ressam Asuman Saltuk’un da deve güreşlerini resmeden bir suluboya resim sergisi açılacak.

BİLİM DÜNYASINDA YANKI UYANDIRDI

BU yıl deve güreşleri ile sempozyumun birbirini takip eden tarihlerde yapılmasının ayrı bir anlama sahip olduğunu belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, «Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali deve güreşlerinde bir marka, bu güreşlerin Kırkpınar›ı. Bilim çevrelerinde büyük yankı uyandıran bu sempozyum ilçemizde düzenlenen deve güreşleri festivalinin ayrı bir öneme sahip olduğunu akademik olarak tüm dünyaya duyurdu” dedi.