18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Euromos UNESCO yolunda  

Muğla’nın Milas İlçesi’ndeki, Euromos Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için özel çalışma başlatıldı. 

9 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Euromos UNESCO  yolunda  

Milas'ın Selimiye Mahallesi’nde M.Ö 2’nci yüzyılda inşa edilen Zeus Lepsynos Tapınağı’nın da içinde bulunduğu Euromos Antik Kenti’nde kazı devam ediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, antik kentteki özellikle Zeus Tapınağı’nın Anadolu’nun en iyi korunan tapınaklarından biri olduğunu, 17 sütundan 16’sının üst kirişleriyle hala ayakta durduğunu söyledi. 

ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK 

Tapınağın mimari elemanlarını belgelemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Kızıl, öncelikle yerdeki blokları kaldırıp ciddi bir restorasyon yaparak tarihi yapıyı eski ihtişamlı günlerine geri döndürmeyi hedeflediklerini dile getirdi. 

Kızıl, çalışmalar sonucunda kente bir işlev kazandırabilmek hedefinde olduklarını vurguladı. Bu anlamda arkeolojiye, kültüre ve turizme geri dönüşüm sağlamak istediklerini ifade eden Kızıl, bölgenin daha iyi tanıtımı için Euromos Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmesinin önemli olduğunun altını çizdi.