24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Folkart’tan Çeşme’ye büyük hizmet

‘Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmesi Projesi’nin startı verildi. Proje sponsoru Folkart Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Sancak ise, “İzmir’den kazandığımızla yine İzmir’e değer kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Muammer Başkan 25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Folkart’tan Çeşme’ye büyük hizmet

Çeşme’nin sadece yaz aylarında değil, 12 ay boyunca ilgi çeken, yaşanılan bir ilçe haline gelmesi için Folkart sporsorluğunda yeni ve çarpıcı bir projeye imza atılıyor.

Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmesi Projesi olarak adlandırılan proje kapsamında, ilk olarak Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilecek. Ardından bölgenin korunması için yasal mevzuat incelenecek ve yeni mevzuat çalışmaları yapılacak. Gerekli yasal izinler alınarak, bilimsel raporlar ışığında, belirlenen noktalara balık gibi su canlılarının yaşamasına imkan sağlayacak yapay resifler batırılacak.

12 ay yaşayan bölge

Balıkların yuva olarak kullanabilecekleri yapay resifler sayesinde sualtı canlılarının sayısı arttırılacak. Bölge trol ve benzeri sualtına zarar verici ticari avcılığa kapatılırken, amatör olta balıkçılığına ve su altı sporlarına serbest hale getirilecek. Projeye en önemli desteği Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki verdi. Geçtiğimiz gün İzmir’e gelen ve çeşitli incelemelerde bulunan Bakan Özhaseki, Çeşme’nin Dalyan Mahallesi’nden açıldığı yatla Ildır Körfezi’nde inceleme gezisi yaptı. Bölgenin bakir olduğunu ve korunması gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, “Ildır Körfezi ile ilgili çok iyi bir rapor hazırlanmış bu doğrultuda biz de çalışmalarımızı yapacağız. Çeşme 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek” dedi.

BAKAN ÖZHASEKİ’DEN TAM DESTEK

Mehmet Özhaseki konuyla ilgili şunları söyledi: “Çeşme İlçesi içinde körfezde bulunan eskiden çok canlı olan yaşamın söndüğü ve yavaş yavaş geriye gittiği, sadece tatilcilerin birkaç ay gelip burada serinledikleri yer gibi algıladıkları ortamı değiştirmeyi düşünüyoruz. Ildır Körfezi’ndeki bölgeyle ilgili çalışmaları yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayıp özel koruma altına alıyoruz. Bilim insanları tarafından raporlar hazırlanmış bize de hazır yemek gibi sunulmuş. Buranın yerel sakinleri ve yerel kuruluşlar el ele verip çalışma yapmışlar. Çeşme’nin aslında 2 ay değil de 12 ay yaşayan körfezin de kendine has dünyadaki tek türü olan balıkların ve birçok balık türünün yaşabildiği alan haline getirmeyi düşünüyoruz. Çeşme’yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz. Eklenmesi gereken şeyler de var onları da önümüzdeki günlerde ekleyeceğiz. Böylelikle Çeşme 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek. Canlılar bir yere küsüp giderse bir daha dönmezler. Bizler de o canlıların hayat bulduğu bir ortam yaratmayı düşünüyoruz.”

GELECEĞE MİRASIMIZ OLACAK

Projenin sponsoru Folkart Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise, “Her zaman söylediğimiz gibi, biz İzmir’i ve çevresini çok önemsiyoruz. İzmir’den kazandığımızı yine İzmir’e harcayarak, güzel şehrimize değer kazandırmak istiyoruz. Çeşme sadece İzmir için değil Türkiye için çok büyük bir değer. Çeşme projesi de bizim ilgimizi çeken bir proje oldu. Çeşme’nin yılın 12 ayı yaşanılabilir bir bölge haline gelmesinde söz konusu projenin ciddi bir adım olduğunu düşünüyoruz. Tüm bunlardan daha önemlisi doğal yaşamı ve çevreyi korumayı çok değerli bir çaba olarak görüyoruz” dedi.