24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

“Gıda Güvenliği Dersi Zorunlu Olsun”

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, okullarda sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği dersi okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı’na talepte bulunacaklarını açıkladı. Gıda Mühendisleri olarak, toplumda eksik olan gıda güvenliği bilincinin oluşması ve arttırılması amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Boyu, “Ne üretici gıda güvenliği bilinci ile üretim yapıyor ne de tüketici bu bilinçle tüketim yapıyor. Böylece gıda güvenliğinin riske girdiği bir ortam hazırlanıyor. Gıda güvenliği bilincinin hem çocuklarda oluşması, hem de hızlıca topluma yayılması için okullarda gıda güvenliği dersi okutulsun” dedi.

GÖKÇE KIRTILOĞLU17 Haziran 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
“Gıda Güvenliği Dersi Zorunlu Olsun”
Yaklaşık bir yıldır İstanbul ve çevresindeki illerde ağırlıklı olarak lise öğrencilerine yönelik güvenli gıda yönetimi eğitimi verdiklerini dile getiren Boyu, eğitim sonuçlarını değerlendirmek için anket çalışmaları yaptıklarını da söyledi. Gıda güvenliği dersi fikrinin de bu anketlerden elde edilen olumlu sonuçlardan sonra ortaya çıktığını aktaran Boyu, “Eğitim alan öğrencilerin daha az fast food tükettiğini, gıda güvenliği anlamında risk yaşanan ürünleri tüketirken daha dikkatli olduğunu, etiketini mutlaka okuduğunu ve üretim yapan firmayı sorguladığını gördük. Bunlar gıda güvenliği açısından çok önemli konular” diyerek eğitimlerin olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çekti.

GIDA BİLİNCİ İÇİN EĞİTİM ŞART
Gıda güvenliği bilincinin oluşturulması için en verimli çağın okul dönemi olduğu vurgulayan Boyu, bu çağda verilen eğitimlerin hayat boyu kalıcı hale geldiğini belirtti. Boyu, okullarda verilen eğitimlerin eğlenceli bir şekilde sunulması halinde çocukların, kendilerinin bilinç kazanmasının yanı sıra bu bilginin ailede kullanılması için de baskıcı bir tutum içine girdiklerini söyledi. Toplumda uzun vadede gıda güvenliği bilinci oluşturulması için projenin önem taşıdığını ifade eden Boyu, “Gıda güvenliği bilincinin hem çocuklarda oluşması, hem de hızlıca topluma yayılması için okullarda gıda güvenliği dersi okutulsun. Gıda güvenliği ilköğretim çağında temel bilgiler olarak verilebilir, ama özellikle 5. sınıftan sonra zorunlu ders olarak okutulmasını istiyoruz. Bu işin 4 yıl eğitimini alan gıda mühendisleri gerekirse formasyon alarak bu eğitimi verebilir. İhtiyacı karşılayacak ve bu anlamda hizmet etmek isteyen binlerce gıda mühendisi var. Biz bu dersi gıda mühendislerinin vermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin sağlıklı beslenmeden uzaklaştığına ve fast food tüketiminin arttığına dikkat çeken Abdussamed Boyu, “Türkiye’nin 2012 raporlarına göre son 2 yıl içinde obezite oranı özellikle 15 yaş üzeri grupta 15,2’den 17,2’ye çıkmış. Bunun yanı sıra son dönemde gıda güvenliğinden kaynaklanan hastalıklarda da artış söz konusu. Bunlar toplumda gıda güvenliği bilincinin eksik olmasından kaynaklanıyor. Resmi denetimlerin daha da hızlandırılması ve gıda mühendislerinin de süreç içinde etkin hale getirilmesi ile çözümün daha da hızlanması mümkün” diye konuştu.

“PROJE OLUMLU KARŞILANDI”
Proje için pilot bölge olarak seçmeyi düşündükleri İstanbul’da, Milli Eğitim Müdürlükleri ile görüştüklerini de ifade eden Boyu, “Resmi cevaplar gelmedi, ama proje olumlu karşılandı. Biz pilot bölgeler oluşturulması ve eğitimlerin önce buralarda verilmesini, daha sonra da bizim yaptığımız gibi anketlerle sonuçların değerlendirilmesini istiyoruz. Şuan ‘gidaguvenligidersiistiyoruz.com’ adında bir internet sitesi hazırlanıyoruz. Burada projenin halka tanıtılmasını sağlayıp, projeye dair yorumları toplayacağız. Bunları anket sonuçlarıyla birleştirip Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacağız. Şuan liste hazırlanıyor. Yaz dönemi olduğu için okullarda eğitim verme şansımız yok, ama yaz kurslarında bu eğitimleri vererek öğrencilere ulaşmayı istiyoruz. Bu çalışmalarımız 2014 başlarına kadar sürecek. Daha sonra da Bakanlığa başvuruda bulunup 2014-2015 öğretim döneminde bu dersin zorunlu olarak okutulması için talepte bulunacağız” dedi.

GÜVENLİ GIDA GELECEĞİ İÇİN BİLİNÇLİ ÇOCUKLAR YETİŞMELİ
Bugünün gençlerinin geleceğin potansiyel gıda üreticileri olduğunu hatırlatan Boyu, ilköğretim çağında verilecek olan gıda güvenliği dersi ile çocuklardan başlayarak tüm toplumda gıda güvenliği bilincinin oluşacağını dile getirdi. Bu bilinci kazanan çocukların ileride daha güvenli gıdalar üreteceğini dile getiren Boyu, “Bu işin tüketici boyutunun yanı sıra bir de üretici boyutu var. Güvenli gıda üretimi konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bilinç olamadığı için sadece daha fazla kazanma hırsı var. Bu bilinçle de üretim yapılmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. Bugün yetişen gençler yarın bu bilinçle üretim yapacağı ve tüketici de bu bilinçle yetişmiş olacağı için bu proje Türkiye’nin güvenli gıda geleceği için önem taşıyor.

Abdussamed Boyu, projenin hedeflerini ve faydalarını da şu başlıklarla ifade etti:
-Çocuklarda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması,
-Oluşacak bilincin aileye ve topluma yayılması,
-Güvenli ve sağlıklı gıda talebinin artırılması,
-Gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi,
-Gıda zehirlenmeleri önüne geçilmesi,
-Geleceğin güvenli gıda üreticilerinin yetiştirilmesi,
-Gıda skandallarının ve gıda hilelerinin önüne geçilmesi,
-Gıda israfının önüne geçilmesi.