25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Her 500 çocuktan biri hidrosefali hastası

Hidrosefali (beyinde aşırı su birikmesi) rahatsızlığının her 500 çocuktan 1’inde görüldüğünü söyleyen Özel Egepol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Op. Dr. Hasan Şimşek, hidrosefalinin her yaşta görülebildiğini, ancak bu rahatsızlığa çocuklarda ve 60 yaşın üzerindeki yaşlılarda daha çok rastlandığını belirtti.

12 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Her 500 çocuktan biri hidrosefali hastası

Şimşek, tedavinin sadece beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından yapılacak cerrahi girişimlerle gerçekleştirilebildiğini ifade etti.

Hidrosefalinin yeni doğanlarda başın, akranlarına göre büyük olması, kafa derisinin incelmesi ve damarlarda belirginleşme, kusma, huzursuzluk, gözlerin aşağıya kayması, nöbetler veya iletişim kurulamaması gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Op. Dr. Hasan Şimşek, hastalığın yetişkinlerde ise iletişim güçlüğü, yürümede dengesizlik, bunama, baş ağrısı, idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini dile getirdi. Hidrosefalinin, beyinde aşırı “beyin-omurilik sıvısı” birikmesi olarak tanımlandığını hatırlatan Şimşek, “Beyin omurilik sıvısının beynin bazı odacıklarında miktarının artması, kafa içindeki basıncın yükselmesine, beynin zarar görmesine ve hidrosefali klinik bulgularının ortaya çıkmasına neden olur. Yeni doğanlarda, kendiliğinden gelişen beyin içi kanamalar ve omurilik gelişim bozukluklarıyla birlikte görülürken, ilerleyen yaşla beraber kafa travması, beyin tümörleri, menenjit ve beyin kanamaları, yaşlılarda ise üretilen sıvının yeterli emilememesine bağlı olarak da (normal basınçlı hidrosefali) görülebilir” diye konuştu. Hidrosefali hastalığının ilaçlarla tedavisinin mümkün olmadığını anlatan Op. Dr Hasan Şimşek, “Hidrosefali, sadece beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından yapılacak cerrahi girişimlerle düzeltilebilir. Eğer beyin-omurilik sıvısının dolaşımının bozulmasına neden olan bir tıkanıklık varsa, bu tıkanıklığa yönelik cerrahi tedavi yapılabilir. Bebek büyüdükçe daha zor fark edilir. Çocuk ve yetişkinlerde ise elle muayene edildiğinde cilt altındaki boru hissedilebilir.”