20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İTO’ya Rusya’dan 2 kardeş oda geldi

İzmir Ticaret Odası ile Rusya’nın Rusya›nın Lipetsk şehrinin Ticaret ve Sanayi Odası ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası  arasında “Kardeş Oda Anlaşması” imzalandı.

20 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İTO’ya Rusya’dan 2 kardeş oda geldi

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Rus ve Tatar işadamların hem tatil hem de yatırım için İzmir’e davet ederken, “Hep Antalya’ya gitmeyin İzmir’e de gelin” şeklinde konuştu.

Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Albert Karimov başkanlığındaki Tataristan işadamları ile İTO üyelerinin katılımıyla, İTO’nun ev sahipliğinde ‘İzmir Tataristan İş Forumu’ düzenlendi. Forumun açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Tataristan ile Türkiye arasında tarih boyunca ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, “Ülkelerimiz arasında bir kardeşlik bağı var. Pek çok Tatar kökenli vatandaşımız var. Örneğin Eskişehir’de çok sayıda Tatar kökenli vatandaşımız var ve geleneklerini de sürdürüyorlar. Bu nedenle ziyaretiniz bizim için çok önemli” dedi.  

TARIMDA DA İDDİALIYIZ...

İzmir hakkında bilgi veren Demirtaş, İzmir’in 4 milyon nüfuslu, Türkiye’nin 3. En büyük şehri olduğunu söyledi. İzmir’de 13 OSB, 2 serbest bölge, 4 teknoloji geliştirme bölgesi olduğunu belirten Demirtaş, “Sadece sanayide değil tarımda da iddialıyız. Aklınıza gelebilecek her alanda işbirliği imkânımız var. Bunu değerlendirmeliyiz” dedi. İki ülke arasındaki iyi ilişkilere rağmen ticaret hacminin sadece 216 milyon dolar olduğunu belirten Demirtaş, bunu arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Demirtaş, “Ticaretimizin daha da gelişmesi, ortak yatırımların artması için kardeşlik anlaşması imzalayacağız. Bunun yararlı olacağına inanıyorum. İzmir hem iş için hem de tatil için bir cennet. Size de tatil için sadece Antalya’ya değil İzmir’e de bekliyoruz ve davet ediyoruz” diye konuştu. 

KÜLTÜRÜMÜZ DE ORTAK GELENEĞİMİZ DE

Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Albert Karimov da geçtiğimiz yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon doları aştığını belirterek, “Eminim bunu daha geliştirecek potansiyelimiz var” dedi. İzmir’in Türkiye’nin en gelişimi bölgelerinden bir tanesi olduğunu belirten Karimov, izmir ile işbirliğini geliştirmek için istekli olduklarını vurguladı. Karimov, “Kültürümüzde, dinimizde, geleneklerimizde birçok ortak yan var. Bu işbirliği anlaşması bizim için önemli bir adım olacak. Bizim plan ve projelerimizi daha somut hale getirmek için yardımcı olacak” dedi.