19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İzmir Büyükşehir’de ‘Artı Para’ vurgunu

İZBAN’da uygulanmaya başlanan ‘Artı Para’ sisteminde, yolcuların günlük koşuşturmanın içinde ‘İzmirim Kart’ta unuttuğu bakiyeler iade edilmeyerek Büyükşehir Belediyesi’nin kasasına gidiyor. AK Parti’li Bilal Doğan, uygulamanın halkı mağdur ettiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan iade edilmeyen paraların ne olacağının cevabını vermesini istiyor.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İzmir Büyükşehir’de ‘Artı Para’ vurgunu

Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN’da devreye soktuğu ‘Artı Para’ sistemiyle, ‘İzmirim Kartı’ndaki blokeyi kaldırmayı unutup, ulaşıma fazladan ücret ödeyenler duruma tepki gösteriyor. Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hatta yolcu taşıyan İZBAN, 15 Şubat’tan itibaren ‘Artı Para’ adı verilen yeni sisteme geçti. Bu yeni uygulamada İZBAN’ı kullanan yolcuların ‘izmirim Kartı’nda biniş yaptıkları istasyondan, gidebilecekleri en uzak mesafedeki istasyona kadar olan en az 10 TL 60 Kuruş ulaşım ücretinin bulunması gerekiyor. Yolcunun turnikeden geçişi sırasında gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti, kartında bloke ediliyor. Yolcu, indiği istasyonda kartını ‘Artı Para’ cihazına okutarak, blokeyi kaldırıp gittiği mesafe kadar ücret ödüyor. Bu ücret, 25 kilometreye kadar tam 2 TL 86 Kuruş, öğretmen 2 TL 20 kuruş, öğrenci ve 60 yaş için 1 TL 65 kuruş. Yolculuk 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaştan ise 4 kuruş daha tahsil ediliyor.  

SİSTEM MAĞDUR EDİYOR 

Yaklaşık 3 ay önce uygulamaya giren sistem, vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. İzmirliler, İZBAN çıkışlarında kartlarındaki blokeyi kaldırmak ve gittikleri mesafe kadar ücret ödemek için Artı Para’ cihazlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Aktarmalı sistemi kullanacak yolcular, ‘Artı Para’ cihazlarında sıra beklerken metro ya da otobüsü kaçırıyor. Başka bir mağduriyet ise İZBAN’dan çıkan yolcuların, ‘Artı Para’ cihazlarına kartlarını okutmayı unutmasıyla yaşanıyor. İşe ve okula yetişme telaşı, yorgunluk, sınav stresi gibi gündelik yoğunluğun arasında kartlarını okutmayı unutan yolculardan en uzak mesafe ücreti tahsil edilmiş oluyor. Kartta bloke edilen bakiyenin tamamı da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kalıyor.

BAKİYE BELEDİYEYE KALIYOR  

‘İzmirim Kartı’nı ‘Artı Para’ cihazına okutamadığı için fazladan para ödeyenler, sosyal medya üzerinden Büyükşehir Belediye Başkanı Azizi Kocaoğlu’na tepki göstererek, uygulamanın kaldırılmasını istiyor. Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekilliği’nden istifa ederek milletvekili aday adayı olan Bilal Doğan,Aziz Kocaoğlu’nun önce aktarmalı sistem, şimdi de İZBAN›daki ‘Artı Para’ ile halkı mağdur ettiğini söyledi. Doğan, “Kartında 10 lira 60 kuruşu olmayan vatandaş İZBAN’a binemiyor. Oysa ki, kartında yeterli para yoksa bile vatandaş binsin ve gittiği kadar ödesin, eksiye düşerse de kalan borcu yeni dolum yaptığı zaman alınsın. Aynı otoyollardaki uygulama gibi. Böylece parası yetemeyen İZBAN›ın kapısından dönmemiş olur. Vatandaş, gün içerisinde kartını okutmazsa bloke edilen bakiyenin tümü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kalıyor. Kalan paralarının vatandaşa iade edilmesi için bir sistem geliştirilmesi gerekiyor. Bu sistem geliştirilmiyorsa da bu kalan paraların ne olacağı konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir açıklama yapması gerekiyor. Bu konuda Başkan Kocaoğlu’ndan bir açıklama bekliyoruz’’ dedi.  

SOSYAL MEDYADAKi TEPKiLER

- Güne önceki akşam İZBAN Artı Para cihazından para üstü almadığını fark ederek başlamak, Birikip faizlense bunla iki aya araba alınırdı.

- İZBAN, Artı Para sisteminde unutulan paralarla yakında Hakkari’ye kadar gider. 

- Korkulan oldu. İZBAN Artı Para sisteminden, artı paramı almayı unuttum.

- 85 kere unuttuğum için tüm yol içimden ‘Artı paranı’ unutma diyorum. ‘Geçebilir miyim’ diye seslenen kadına ‘Artı paranı unutma’ dedim. Böyle böyle delirttin beni İZBAN, 

- Artı Para sistemine alışana kadar ne kadar para kaptıracağız size acaba?  Yeminle unutkanların parasıyla iyi gelir elde edilmiştir,