25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kale biberi sofralardan önce duvarları süslüyor 

Denizli'nin Kale İlçesi’nde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verdiği Kale biberi, kurutularak kışlık yiyecekler arasında yerini alıyor.

16 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kale biberi sofralardan önce duvarları süslüyor 

Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe geçirilip, kurutulmak üzere duvarlara asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor. 

TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR  

Denizli-Muğla Yolu üzerinde duvarlara asılan biberler, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Biberler, talep üzerine yurdun çeşitli bölgelerine salçalık, kurutulmuş ya da pul biber şeklinde de ulaştırılıyor. Biberleri iplere geçirme aşamasında gündelikçi işçiler çalışıyor. Biberler dizilip asıldıktan sonra ortalama bir-bir buçuk ayda kuruyor. Bölge sakinleri, biberin lezzetinin toprağın, suyun ve havanın farklılığından olduğunu dile getiriyor.