26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

‘Karagöz’ün Gemisi’ Folkart Gallery’de

Folkart Gallery’de 13 Ocak’ta açılan “Sevmek Güzel Meslek Reis”-Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi ilk kez sergilenen eserlere ev sahipliği yapıyor.

19 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘Karagöz’ün Gemisi’ Folkart Gallery’de

Sanat dallarının farklı alanlarında eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘Sevmek güzel meslek reis’ isimli sergisi yoğun ilgi görüyor.  Eyüboğlu’nun yaşamından kesitler sunan eşyalar ve objelerin yanı sıra çeşitli sanat dallarında ürettiği eserlerin yer aldığı sergi, 13 Ocak’ta ziyarete açıldı. 12 Mart’ta kadar açık kalacak sergide, ilk defa sergilenen eserler de yer alıyor. 

KARAGÖZ’ÜN GEMİSİ

Folkart Towers B Kule’nin girişinde ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen 14 metrekarelik “Karagöz’ün Gemisi” de bu eserlerden biri olarak dikkat çekiyor. Eser, İstanbul Hilton için 1956 yılında yapıldı. Aynı dönemde İstanbul kompozisyonu olan başka bir iş verildiği için bu eser Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun arşivinde kaldı. Yıllar sonra, 1972 yılında evinin bahçesinde öğrencileriyle son rötuşlarını yaptı. O anın görüntüsü de TRT arşivlerinden çıktı. Videoda sanatçı, dev eseri ile ilgileniyor ve dizlerinin üstünde, eliyle son düzeltmelerini yapıyor. Karton üstüne guaj boyayla yapılan eser, 2 metre yüksekliğe, 7 metre genişliğe sahip bulunuyor. Eyüboğlu, Anadolu için iki önemli figür olan Karagöz ile Hacivat’tan eserlerinde sürekli olarak Karagöz motiflerini kullanması ile dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu sergisini açmaktan büyük bir onur duyduklarını kaydeden Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, sergiye çok yoğun ilgi gösterildiğini belirtti. Sancak, «Bedri Rahmi Eyüboğlu Sergisi 7. sergimiz oldu. Sergide birçok eser ilk defa sergileniyor. Karagöz’ün Gemisi isimli eser bunlardan biri. Anadolu’nun geçmişten günümüze bizlere sunduğu değerler arasında yer alan Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu, bu ve benzeri eserlerle geleceğe taşınıyor” dedi.

İLK KEZ FOLKART TOWERS’TA

Bedri Rahmi’nin Karagöz motiflerini tercih ettiğine işaret eden Sancak, “Karagöz’ün Gemisi motifi Bedri Rahmi’nin üzerinde çok çalıştığı bir motif. Birçok eserinde ‘Karagöz’ün Gemisi’ şeklinde motifler görebilirsiniz. Ancak Karagöz’ün resmedildiği, siluetinin bulunduğu tek eserdir. Bu eser işin uzmanlarının tabiriyle hiçbir zaman şaseye gerilmemiş. Yani sergiye hazır hale gelmedi. İlk kez İzmir’de Folkart Towers’ta sergileniyor. Eserin restorasyonuna destek vererek, esere binamızın girişinde yer verdik. Bu eseri sergilemekten de ayrıca mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu. 

Genç yeteneklere sanatla ulaşacak 

Sanat yaşamını Karayip ve ABD’nin ardından İzmir’de sürdüren seramik sanatçısı Tümay Erman, Ataşehir Çigli›de ‘Tümay Erman Sanat Stüdyosu’nu açtı. DEÜ’de çalışmalarına devam eden Erman, çocuklara İngilizce destekli seramik heykel atölyeleri ve yetişkinlere sanat terapi etkinleri düzenliyor. Erman, Karayip adası St. Maarten’de üyesi olduğu derneğin yetenekli gençleri yetiştirme modelini, İzmir’de uygulamak için destek bekliyor.