25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Lezzet ve sanat görücüye çıktı

Türkiye’nin lezzetleri, Dünya Gurme Şehirler Birliği üyesi İzmir’de vitrine çıktı.Fuar İzmir’de düzenlenen 3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nde, yöresel lezzetler tanıtılırken, dünyaca ünlü şefler de maharetlerini sergiliyorlar.

10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Lezzet ve sanat görücüye çıktı

Travel Turkey ile birlikte eş zamanlı olarak gerkapılarını açan 3. Uluslararası Gastronomi Kongresi, Fuar İzmir’de devam ediyor.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiriyor. 

Kongre kapsamında, Ege kültürünün gastronomi ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına etkisi masaya yatırılıyor.

Düzenlenen yarışmalarda ise genç şeflere yeteneklerini sergileme imkanı sunuluyor. Sunumu sanata dönüştüren pasta ustalarının şeker hamurundan yaptığı heykeller, görenleri hayran bırakıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Travel Turkey ve Gastronomi Turizmi Fuarı, hafta sonu halka açık olacak.  

TORİNO MİSAFİR KENT

İtalya’nın en önemli lezzet duraklarından, Slow Food ve Slow City akımının uluslararası merkezi olan Torino da kongrede misafir kent olarak yerini aldı. Konuk kent Torino için açılışa özel lezzetli bir sunum yaptı. ‘Torino Tanıtımı ve Torino’nun Gastronomi Tanıtım Stratejileri’ konulu sunumla birlikte kongre sürecinde lezzet tadımları da gerçekleştirilebilecek. 3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, ‘5 hikaye, 5 duyu, 5 yaratıcı etkinlik’ temasıyla lezzet düşkünlerini uzmanlarıyla buluşturuyor. Delice Network İzmir Temsilcisi Sırma Güven’in moderatörlüğünde hazırlanan ve uygulanan eğitim programında, 5 duyudan yola çıkarak yemek kültürü ile lezzet peşinde koşan uluslararası tadım etkinliği ‘Tasting Story’ düzenleniyor. 

Uzman şef ve araştırmacılar, ilham veren hikayelerini paylaşarak izleyicileri lezzetli bir yolculuğa çıkarıyor. ‘Cooking Testing’ bölümünde ise Türk ve yabancı şeflerin girişimcilik hikayeleri, demo çalışmaları ve eğitimler yer alıyor. 

DESTiNASYON SPONSORLARIYLA YÖRESEL TATLAR 

3. Uluslararası Gastronomi Kongresi’nde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Edirne Belediyesi, Kastamonu Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, destinasyon sponsorluklarıyla yöresel lezzetleri katılımcılarla buluşturuyor. Kongrede ziyaretçiler İzmir’in boyozunu, Gaziantep’in lahmacun, baklava ve kebap çeşitlerini, Hatay’ın künefesini, Edirne’nin ciğerini, Kastamonu’nun çekme helvası ve oğmaç çorbası gibi kendine has lezzetlerini tatma imkanı buluyor. 

İspanyol, Yunan, Japon ve Hollandalı şeflerin yemekleri İzmir’in ünlü boyozu, Gaziantep’in kebabı, Hatay’ın künefesi, Edirne’nin ciğeri ile boy ölçüşüyor. Genç şeflerin şeker hamurundan yaptığı ve hepsi birer sanat eserini andıran heykeller ise görenleri hayran bırakıyor.