24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mantar yetiştiricileri bu öğrencileri bekliyor

Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı, yeniden öğrenci alması halinde sektörün ihtiyaç duyduğu tekniker ve uzman danışman ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

21 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mantar yetiştiricileri bu öğrencileri bekliyor

Son 10 yıl içinde hızla büyüyen ve beyaz şapkalı kültür mantarının yanı sıra istiridye mantarı gibi yeni lezzetleri halkın damak tadına yerleştiren mantarcılık sektörü, teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve AR-GE faaliyetlerini hızlandırmak için, uzman teknikerlere büyük ihtiyaç duyuyor. Mezunları arasında Türkiye’nin en önemli mantar yetiştiricisi firmalarında üretim müdürü ve üretim sorumluları bulunan Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu (MYO) Mantarcılık Programı, sektörün uzman tekniker ihtiyacını karşılamaya aday. Bergama MYO Müdürü Prof. Dr. Metin Artukoğlu ve Program Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren, sektörün Ege Üniversitesi’nden sürekli olarak mezun talep ettiğini, programın yeniden öğrenci alımına başlaması halinde tüm taleplerin en yüksek kalitede eğitim ve üretim becerisine sahip mezunlarla karşılanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Artukoğlu, öğrenci alınmaya başlanması ile birlikte Ege Üniversitesi mantar üretim tesisinin de faaliyete geçeceğini hatırlattı.

Mantarcılık eğitiminde ancak teorik uygulamanın pratik uygulama ile desteklenmesi halinde fark yaratılabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Eren, Türkiye'de mantar üretim tesisi bulunan tek programın Ege Üniversitesi Mantarcılık Programı olduğunu söyledi. Bergama MYO içinde yer alan mantar üretim tesisinin altyapı, donanım ve iklimlendirme şartlarının ancak Avrupa'da bir enstitüde bulunabileceğini söyleyen Eren, "Üretim yapılan dönemde öğrenciler, yetiştirdikleri mantarın satışını da kendileri yapıyordu. Gerek yerel yönetim ile irtibata geçen gerekse de pazarlarda ürettiği mantarı satan öğrencilerimiz Bergamalılara şu anlayışı yerleştirdi: sağlıklı ve lezzetli mantar, Ege Üniversitesi’nde yetiştirilir. Bir süredir öğrenci alamamamıza rağmen pazarda yerel üreticiler mantarlarını hâlâ 'üniversite mantarı' diye satıyor" diye konuştu.   

TESİSİN TÜRKİYE'DE BENZERİ YOK

Mantarcılık Programı öğrencileri ile birlikte akademisyenlerin kuruluşunda birlikte çalıştıkları üretim tesisinin Türkiye’de benzeri bulunmuyor. 

Altyapı, donanım ve iklimlendirme sisteminin, yazılım ve uygulamasının tamamı Ege Üniversitesi tarafından yapılan üretim tesisi, büyük ölçekli ticari bir tesisin minyatürü olarak hizmet veriyor. Bergama MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Levent Türkler, Bergama MYO’da hayata geçirilen yüzde 100 Ege Üniversitesi yazılım ve donanımına sahip sistemin gelecekte özel sektörde her ölçekte kurulmak istenen mantarcılık üretim tesislerine de uygulanabileceğini söyledi.