25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Risk varsa mutlaka uzmanına danışın

Özel Gözde İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir, günümüzde kalp ve damar hastalıklarıyla kanserler gibi kronik hastalıkların, toplumlarının en temel sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.

26 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Risk varsa mutlaka uzmanına danışın

Ölüm nedenleri arasında da kalp krizi, felç gibi damar sertliği hastalıklarının öne çıktığını aktaran Prof. Dr. Osman Akdemir, "Kronik hastalıkların özelliklerinden birisi ortaya net bir tek sebep koymanın genellikle mümkün olmayışı. Bu hastalıklardan korunma çabaları, hastalık için risk faktörü olduğu kanıtlanmış durumlarla mücadeleye dayanıyor" dedi.

BAŞLICA ÜÇ MADDE VAR

Ani ölüm, kalp krizi, felç, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi risk faktörleri için aile eğiliminin söz konusu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Akdemir, ancak ailesinde bu tarz bir hastalık bulunan her kişinin o hastalığın kendisi açısından da kaçınılmaz olmadığını vurguladı. Aile eğiliminden şüphe edilen başlıca üç madde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Akdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu üç madde, ailemizden bir yakınımızın ani ölümle kaybedilmiş olması, kalp krizi geçirmiş olması veya bir koroner hastalık ya da damar sertliği hastalığı tanısı konmuş, tedavi görmüş olmasıdır. Baba ya da erkek kardeşimiz 55 yaş altında, anne ya da kız kardeşimiz 65 yaş altında ani ölüm ya da kalp krizi geçirmişse veya bir koroner hastalık için teşhis konmuş, örneğin bypass ameliyatı, balon-stent girişimi uygulanmış ise bir ilave risk faktörü bizim için geçerlidir" uyarsında bulundu.