19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sigara değil sanat üretecek

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Alsancak’taki tarihi Tekel Sigara Fabrikası’nı ‘Kültür ve Sanat Kompleksi’ olarak kente kazandırılacağını söyledi. 

30 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sigara değil sanat üretecek

Cumhur İttifakı’nın AK Parti’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Alsancak’taki Tekel Sigara Fabrikası’nın ‘İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi’ne dönüştürülmesi projesini tanıttı. Zeybekci, belediyecilik anlamında klasik hizmetleri vatandaşa sunmanın yanında, şehirle bütünleşen eserlerin de ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, “İnsanlar barınma, yemek yeme, uyuma gibi temel ihtiyaçlarının dışında ruhunu besleyecek şeylere gereksinim duyuyorsa, kentler de nefes alınacak, onları diğer dünya şehirleriyle ortak paydalarda buluşturacak belli merkezlere ihtiyaç duyuyor. O merkezleri bünyesine kattıkça güzelleşiyor. 135 yıllık Tarihi Alsancak Tekel Sigara Fabrikası da o güzelliklerden, o ruhu besleyecek merkezlerden biri olacak” dedi. Zeybekci bugün kaderine terk edilmiş binanın 1884 yılında inşa edildiğini hatırlatarak, 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip yapıyı tarihi dokusunu bozmadan ayağa kaldıracaklarını anlattı.  

BULUŞMA NOKTASI  

‘Tarihi bina bu kez tabii ki sigara değil, kültür ve sanat üretecek’ ifadesini kullanan Zeybekci, “İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi, klasik sanatın, modern sanatın, sanatın her dalının buluşma noktası olacak. Burada hem yeni girişimlerin, trendlerin ve kültürel gelişmelerin en önemli örneklerini sanatseverlere sunacağız, hem de sanatın ve kültürün eğitim programları yoluyla gelişimini destekleyeceğiz” dedi.   

24 SAAT YAŞAYAN MERKEZ 

İzmir Kültür ve Sanat Kompleksi’ni 24 saat yaşayan bir merkez haline getireceklerini belirten Zeybekci, yılın 365 herkesin katılmak isteyeceği programlar düzenleyeceklerini söyledi. 

UNESCO ARMASINI BİRLİKTE KORUYACAĞIZ

Karaburun Yarımadası’nda Mordoğan Bölgesi’nin Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildiğine değinen Zeybekci, “Kemeraltı’nın da içine dahil olduğu bölgenin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için bu hafta başvuru yapılacak. Kemeraltı’na UNESCO armasını birlikte koyacağız” ifadesini kullandı. Türkiye’nin ve dünyanın en iddialı kültür sanat projeleri için çalıştıklarını anlatan Zeybekci, Medeniyetler Müzesi projesinin de bunlardan biri olduğunu dile getirdi. Konuşmasını tamamlayan Nihat Zeybekci’ye, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta tarafından İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Alsancak’taki Ege Uygarlıkları Müzesi Proje Yapım İşi kapsamında hazırlanan restorasyon projesine ilişkin olumlu kararı iletildi.