20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Suriyeli mültecilerin umutları azalıyor

Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Elif Çetin, İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı sunumda İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci krizine yönelik tepkilerini değerlendirdi. Dr. Çetin, “İnsan kaçakçılığı ve tehlikeli göç yolculukları artırdı” dedi.

10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Suriyeli mültecilerin umutları azalıyor

Doktora eğitimini Cambridge Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ‘Avrupa’da göç politikaları’ üzerine yaptığı çalışmalarla tamamlayan Dr. Elif Çetin, Arap Baharı’nın Akdeniz Bölgesi üzerindeki etkilerini de kapsamlı bir şekilde araştırdı. İngiltere Parlamentosu’ndaki sunumunda  ‘İngiltere ve AB’nin mülteci krizine yönelik tepkilerini’ değerlendiren Dr. Elif Çetin, 2015 yılından bu yana Avrupa’ya ulaşmak isteyen Suriyeli sayısında yaşanan artışa dikkati çekti. 

Çetin, “Mülteciler, farklı bir hayat beklentisiyle Avrupa’ya yöneldi. Örneğin, 2015 senesi içinde 1 milyonu aşkın insan Avrupa’ya gelerek iltica talebinde bulundu ancak bunların sadece 290 bin kadarı mülteci statüsüne hak kazandı. Bu durum bazı siyasi çevrelerce sınır güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle kriz olarak yorumlandı” dedi.  

TÜRKİYE’NİN YÜKÜ AĞIR

Avrupa sınır güvenliğinin artmasıyla yaşanan olumsuz örneklere değinen Dr. Elif Çetin, “Süreç içinde Avrupa’ya ulaşmak isteyenler için yasal kanalların yavaş yavaş tıkanmış hale geldiğini görüyoruz. ‘Geri Kabul Anlaşması’ ile birlikte Ege Denizi’nde yaşanan dramatik olaylarda bir durulma yaşandı. Artık Batı Akdeniz rotası, yani İtalya üzerinden geçiş denemelerinin yaşandığını görüyoruz. Özet olarak Türkiye bu büyük yükün çoğunluğunu halen daha sırtlanmış durumda. AB’de mülteci krizi iç siyasette bir seçim meselesi haline dönüştü diyebiliriz. Yani Avrupalı siyasetçiler özellikle seçim dönemlerinde bu konuyu tüm boyutlarıyla konuşmuyorlar ve gereken adımları da atmıyorlar” dedi.