25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Tavukların performansını ‘Ankara misket’ ile artırıyor

Aydın’ın Karacasu İlçesi’nde yumurta üretimi yapan Hediye Yaka, kurduğu tesiste tavuklarına müzik dinleterek verimi artırdı. Genç girişimcinin tercih ettiği müziğin başında Ankara havaları geliyor.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Tavukların performansını ‘Ankara misket’ ile artırıyor

Aydın'da kurduğu tesiste gezen tavuk projesiyle doğal ve organik yumurta üretimi yapan genç girişimci Hediye Yaka, müziği de kullanarak farklılık oluşturdu. Tavukları stresten uzak tutmak için müzik dinletmeye başlayan Yaka, böylece yumurta verimini de artırdığını söyledi. Yaka, daha çok aralarında klasik müzik ve Ankara havaları da olan eserleri tercih ediyor. Sabah ve öğle saatlerinde müziği açtığını belirten Hediye Yaka, yüzde 30’lara varan verim artışı gördüğünü anlattı. İnternetten yaptığı bir araştırma ile böyle bir uygulama ile tanıştığını ifade eden Yaka, “Canları sıkılmasın diye müzik açıyorum. İnternette araştırdığımda gördüm ki psikolojileri açısından yararlı oluyor. Müziğin çalmasıyla tüneklerde daha sakin duruyorlar. İnsanlar müzik sesini duyduklarında nasıl sessizleşirse tavuklar da öyle sakinleşiyor” dedi. 

YÜZDE 30 ARTIŞ VAR 

Sese alışmaları ve psikolojik olarak strese girmemeleri açısından faydalı olduğu belirten Yaka, “Genç Çiftçi Projesi’ni kazandıktan sonra müziğin psikolojik açıdan faydalı olduğu söylemişlerdi. Ben de uygulamak istedim. Günün belli saatlerinde sabaha doğru ve öğle saatlerinde müzik açıyorum. Özellikle klasik müzik ve Ankara havalarını daha bir ilgiyle dinliyorlar. Ben de memnunun, kızlarım da. Yumurta artışında faydası oldu. Siz baksanız da arada onların strese girmemesi mümkün değil. Müzik strese girmelerini önlüyor. Yüzde 30 düzeyinde bir fayda sağlıyor. Yumurta üretimini 75 ila 100 adet arsında artırdı” diye konuştu.