20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

2017 YGS sınav sonuçları açıklandı

ÖSYM, 2017 YGS sonuçlarını açıkladı. Yüz binlerce öğrencinin büyük bir merak ve heyecanla beklediği YGS sonuçlarıyla ilgili açıklama yapıldı.

29 Mart 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
2017 YGS sınav sonuçları açıklandı

YGS 2017 sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Konuyla ilgili bir duyuru yayımlayan ÖSYM, sonuç sorgulama ekranının erişime açıldığını açıkladı. Aşağıdaki linkten sonuç sorgulama yapabilirsiniz.

 

ÖSYM GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN…

 

YGS SONUÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN…

 

ÖSYM ADAY ŞİFREMİ KAYBETTİM NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Bunun için ÖSYM’nin sitesine girerek ais.osym.gov.tr’den adresinden şifrenizi ücretsiz olarak yeniden alabilirsiniz. Siteye girdikten sonra “Şifremi Unuttum” alanına girerek yöneltilen soruları doğru yanıtlamanız gerekiyor. Eğer internet ortamından şifre almayı başaramazsanız korkmayın. Şifreyi yenilemenin bir yolu daha var. ÖSYM aday şifresi yenileme işlemi için ÖSYM sınav koordinatörlüklerine veya YGS’de başvuru merkezi olarak görev yapan yetkilendirimiş başvuru merkezlerine geçirli nüfus cüzdanı veya pasaportunuzla şahsen başvurabilirsiniz.

 

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

YGS'de doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her dört yanlış için bir doğru cevap düşülecek.

 

Ardından son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

 

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Daha sonra hesaplanan standart puanlar ve ÖSYS kılavuzu Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak.

 

AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacak.

 

LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.

 

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin"https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.