16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

ALES 3 başvuru ücreti ne kadar? ALES 3 2019 başvurusu nasıl yapılır?

Yılda 3 kez öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara atama için yapılan ALES hakkında internet araştırmaları yapılmaya başlandı. 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019-ALES/3), 17 Kasım 2019 tarihinde uygulanacak. Sınava başvurular, 17-25 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 10.00'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecekler. ALES 3 2019 başvurusu hakkında tüm detaylar haberimizde...

18 Eylül 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
ALES 3 başvuru ücreti ne kadar? ALES 3 2019 başvurusu nasıl yapılır?
ALES 3 2019 başvurusu nasıl yapılır? ALES 3 başvuru ücreti ne kadar? gibi soruların yanıtları tüm ALES'e girecek olan öğrenciler tarafından merak ediliyor. Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacak. Sınav, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacak. ALES 3 2019 başvurusu ve sınavına dair merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 
 

ALES BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

 

ALES 3 2019 BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 
 
Sınava başvurular bugünden itibaren başladı. 25 Eylül'e kadar başvurusu alınacak olan ALES 3 için adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecekler.
 
ALES 3 BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
 
ALES 3 başvuru ücreti 120,00 TL olarak belirlnedi. ALES 3 geç başvuru tarihi ise 8 Ekim 2019 olarak açıklandı. 
 

ALES/3 BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ 

 
ALES NEDİR?
 
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), ÖSYM tarafından düzenlenen ve çeşitli kurum ve kuruluşlara yapılacak başvurularda adayların yeterliliğini belirlemede kullanılan bir sınav türüdür. Bu kapsamda ALES puanı;
 
– Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
 
– Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
 
– Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
 
– Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programları kapsamında kullanılmaktadır.
 
ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılmaktadır.
 
7 Eylül 2018 tarihinde yapılan bir düzenleme ile, ALES’in test ve soru sayıları azaltıldı, süresi kısaltıldı ve geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
 

 
ALES SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?
 
ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada (kanun hükmünde kararnameye göre) sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, girilmesi zorunlu olan bir sınav olarak belirtilmiştir. Yüksek lisans programlarına yapılacak başvurular kapsamında sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.