23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Bakan Yılmaz: Eğitime ayrılan payda AB ülkelerini geçtik

Bursa'nın İnegöl ilçesinde OSB tarafından yaptırılan okul, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından hizmete açıldı. Yılmaz, 'Eğitime ayrılan payı 10 katına çıkararak AB ülkelerini geçtik' dedi.

İHA26 Kasım 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bakan Yılmaz: Eğitime ayrılan payda AB ülkelerini geçtik
5 milyon liraya mal olan 24 derslikli İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Ortaokulu’nun açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, meslek lisesinin memleket meselesi olduğunu ifade ederek, "Malatya büyük şehir, 700 binin üzerinde nüfusu var, ihracatı 350 milyon dolar. İnegöl'ün ihracatı 500 milyon dolar. İnegöl adeta şehir içinde şehir gibi. Birçok ilin kapasitesini geçmiş. Bundan gurur duyuyoruz. Bu kadar güzel, çalışkan insanların olduğu yer sevilmez mi? 2002’de 6 tane lise var, şimdi 30 tane lise var dendi. 5 kat büyümüş. Türkiye’de atılımlar, dönüşümler yaptık, bunu eğitim sistemimizden çıkan insanlarla yaptık. Atılımlarımızdan en büyüğü eğitimde yapılan atılımdır. Eğitimde bu kadar ileri olmasaydık, sağlıkta dönüşümü, ulaşımdaki yatırımları yapamazdık. Bu okulun temeli ocakta atıldı, eylülde açıldı. Türkiye büyüme yaşıyor. Bu büyümeyi öğretmenlerimizin yetiştirdikleri işçilerle, mühendislerle, memurlarla, yöneticilerle başardık. Onların hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye’nin bugünü dünden kat kat daha iyi, daha da iyi olacak. Halka hizmet hakka hizmettir. Bu hakkın rızasını alırsan menzile yüz akı ile gidersin. Okulunu, yolunu yapacaksın, ne ihtiyacı varsa karşılayacaksın. Büyük mesafe kat ettik" dedi.
 
2002’de eğitime bütçeden ayrılan payın 11 milyar, şimdi ise 120 milyar olduğunu anlatan Yılmaz, "Eğitime ayrılan payı 10 katına çıkardık. Bunu, bu milletin daha iyi ve kaliteli eğitimi hak ettiğine inanan hükümet yaptı. 2002’deki 11 milyar TL, o dönemdeki bütçenin yüzde 10’una denk geliyor. Şimdiki 122 milyar yüzde 7’sine denk geliyor. Eğitimde 1. sıradayız. OECD ülkeleri milli eğitime yüzde 5,2sini harcıyor, biz yüzde 7’sini harcıyoruz. Onları yakaladık. Fatih projesi başlattık. En büyük yatırımı öğretmenlerimize yaptık. Sadece bu yıl 50 bine yakın öğretmen atadık. 30 binini şubatta, 20 bine yakınını da eylülde. En büyük yatırım insana yapılan yatırımdı. Çok iyi bir noktadayız. Daha yapacaklarımız var. Derslikleri yaparak öğretmenlerimizin mali durumlarını geliştirdik. Yetmez. İnşallah önümüzdeki süreçte daha da iyileştireceğiz. Bakanlık bana devredildiğinde, öğretmenlerin statülerini geliştirme görevi verildi. OECD’den daha iyi bir noktaya geleceğiz. Eğitim fakültelerini de daha iyi hale getireceğiz. İyi bir öğrenci iyi bir ürün demektir. Bu aziz millet her şeyin en iyisini hak ediyor. İnşallah Türkiye’nin yarını çok daha aydınlık olacak” diye konuştu.
 
"50 bin öğretmen atadık"
 
Şu ana kadar eğitim alanında en büyük yatırımı öğretmenlere yaptıklarına dikkat çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu yıl 50 bine yakın öğretmen atadık. Daha yapacaklarımız var. Derslikleri yaparak öğretmenlerimizin mali durumlarını geliştirdik. 2002'deki öğretmenlerimizin aldığı para 470 lira civarındaydı. Bunun dolar karşılığı 400 dolar civarındaydı. Şimdi öğretmenlerin maaşı 950 doların üstündedir. Aldığınız 15 saat haftada ek ders, aylık ek ders, koyun üzerine aylık 3200 gibi bir maaş alıyor. 2002'deki dolar değerinden yüzde 150 daha fazla öğretmenlerimizi mali durumunu iyileştirdik".
 
"900 bin Suriyelinin yüzde 58'ini eğitiyoruz"
 
Dünyada milli gelirine nazaran en fazla yardım eden ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Yılmaz, "Sadece bizi değil, Suriyelileri de eğitiyoruz. Şu anda okul çağında 900 bine yakın Suriyelinin yaklaşık yüzde 58'ini kendi okullarımızda eğitiyoruz. Devlet olarak güçlüyüz. Ama iş adamlarımız bu gibi yatırımlara sahip çıkarsa çok daha iyi olur. Okul aile birlikleri bunun için var. Eğer siz sahip çıkarsanız gençlerimiz yarına daha umutla bakarlar. Önümüzdeki dönemde her evladımızın en az bir yabancı bilmesini istiyoruz. Bunun da 5. sınıf olduğu şeklinde bir değerlendirmemiz var. Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Aranan elemanların eğitimen önem vermek gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu. 
 
Konuşmaların ardından okulun kurdelesi Bakan İsmet Yılmaz, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Vali İzzettin Küçük ve diğer protokol mensupları tarafından kesildi.