16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Bilim Seyyahları Tunus'ta

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Bilim Seyyahları topluğu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) koordinasyonunda, Türk Hava Yolları (THY), Anadolu Ajansı (AA) ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) iş birliğinde düzenlenen '2017 Afrika Tecrübe Paylaşım Programı' için Tunus'taki faaliyetlerini tamamladı.

24 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bilim Seyyahları Tunus'ta
Fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler alanında bilimin eğlenceli ve ilgi çekici yönünü öğlencilerle tanıştırmayı hedefleyen bilim seyyahları ekibi Tunus'un Manastır bölgesinde bulunan Manastır Bilim Merkezi'nde gerçekleştirdiği bilim şenliğiyle Tunuslu öğrencilerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadı. Ayrıca bu program ile Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi farklı coğrafyalarda kurumlar arası iletişim, kapasite geliştirme ve eğitim işbirliği fırsatlarının artırılmasına katkı sağladı.
Programın ilk gününde Manastır Bilim Merkezi bünyesinde TİKA'nın destekleri ile kurulan üretim laboratuarının (Fab Lab) açılışının ardından Bilim Seyyahları ekibi programa davetli öğrencilerle etkinliklerini gerçekleştirmeye başladı. Temel bilimler alanında kurulan stantların yanı sıra zeka oyunları, denizaltı periskopu, viskozite ve sanal gerçeklik atölyeleri öğrencilerin ilgi gösterdiği diğer alanlar oldu. Kurulan bilim atölyelerini gezen Tunuslu Visal Zrelli, programı çok etkileyici bulduğunu söyledi. Lise birinci sınıf öğrencisi olduğunu belirten Zrelli, "fizik standını ve özellikle yer çekimi deneyi ile elektrik alan çizgileri gösterimini çok ilginç bulduğunu" ifade etti.
Katılımları ile açılışı onurlandıran Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Tunus Yüksek Öğretim Bakanlığı Müsteşarı Halil Amiri ve beraberindeki heyet bilim şenliğini büyük bir ilgi ile gezerken atölyeler ve deneyler hakkında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden içerik hakkında detaylı bilgi aldı.
Programın ikinci gününde Bilim Seyyahları ekibi ve tecrübe paylaşımı programı kapsamında Tunus'a gelen Türk üniversite öğrencileri bilim merkezini gezdi, yetkililerin eşliğinde yapılan ilginç deneyleri izledi ve planetaryumda keyifli ve eğitici dakikalar geçirdi. Üç boyutlu yazıcılar, CNC tezgah, lazer kesim makineleri ve dijital ölçüm aletleri gibi ileri laboratuar malzemelerinin hediye edildiği bilim merkeziyle kurumsal işbirliği anlamında önemli bir adım atıldı.
2017'nin ilk aylarında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin Karadağ ve Kosova'da bulunan kardeş okulları ile şehir meydanlarında bilimsel etkinlikler ve atölyeler düzenleyen Bilim Seyyahları, TİKA'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen  "2017 Afrika Tecrübe Paylaşım Programı" ile rotasını Afrika'ya çevirmiş oldu. Uganda'nın başkenti Kampala'da ve Tunus'un önemli bir turizm merkezi olan Manastır'da faaliyetlerini tamamlayan Bilim Seyyahları'nın diğer durağı 26 Ağustos'ta Tanzanya'nın başkenti Darüsselam olacak.